Ponedjeljak, 27.06.2022.
h

Nekažnjeni kriminal: Kako je vječni direktor Kvesić mostarsku bolnicu zavio u crno

Četrdeset miliona kuna, odnosno deset i po miliona KM, donirala je jučer Vlada Republike Hrvatske Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) u Mostaru kako bi se otplatio dio duga te bolnice prema dobavljačima, koji je narastao na 50 miliona maraka.

Plemenita namjera vlade Andreja Plenkovića, međutim, u slučaju SKB Mostar samo je pridržavanje davljenika iznad vode. Ova bolnica već godinama drži neslavni rekord po dugovanjima među javnim zdravstvenim institucijama u Federaciji BiH. Prema finansijskim izvještajima, zaključno sa 31. decembrom prošle godine, ukupne obaveze SKB Mostar iznosile su 104.661.142 KM.

Nonšalantno kršenje zakona

Prvi čovjek Sveučilišne kliničke bolnice, direktor Ante Kvesić, za katastrofalno finansijsko stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi krivi sve redom – od osnivača koji, kako kaže, ne žele da preuzmu odgovornost, pa do Vlade HNK i zavoda zdravstvenog osiguranja. Jedino nije kriv on, koji već punih 25 godina upravlja bolnicom čiji dugovi konstantno rastu.

U izvještaju federalnih revizora za 2016. godinu navodi se da je u SKB Mostar iskazan gubitak iznad visine kapitala 73.407.639 KM. Za 2016. godinu iskazan je gubitak u poslovanju 9.130.226 KM, a za godinu ranije 13.954.055 KM.

- Nisu prezentirane planirane aktivnosti u narednom periodu na poduzimanju mjera štednje i racionalizacije poslovanja SKBM u vezi sa ostvarenim gubitkom tokom poslovanja u 2016. godini - ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori također navode da unatoč Programu štednje i racionalnog poslovanja, koji je prošle godine sačinio menadžment bolnice, nije prezentiran izvještaj o poduzetim mjerama štednje na temelju tog programa.

Menadžment na čelu sa direktorom Kvesićem, dakle, već dvije godine nije učinio apsolutno ništa kako bi barem pokušali da smanje milionska dugovanja. S druge strane, Kvesić se nije libio da krši Zakon o javnim nabavkama prilikom nabavke lož ulja u iznosu od 585.277 KM, te "dijeljenja pojedinih postupaka provođenjem više direktnih sporazuma i jednog konkurentskog zahtjeva", navode revizori.

Suprotno odredbama Zakona o radu FBiH, zaključivani su ugovori o djelu za već sistematizovana radna mjesta (u iznosu od 315.270 KM). Svojim uposlenicima Sveučilišna klinička bolnica Mostar već duži niz godina isplaćuje plaće bez uplate pripadajućih poreza i doprinosa, i po tom osnovu koncem prošle godine dugovali su više od 46 miliona maraka. Članovima Upravnog i Nadzornog odbora bolnice, iako su u 2016. godini zasjedali tek pet puta, Kvesić je uredno isplatio više od 200.000 maraka naknada za (ne)rad.

Jedino što je u cijelom tom haosu stabilno je plaća direktora Kvesića, u fiksnom iznosu od 5.000 maraka, te njegovim pomoćnicima koji mjesečno primaju po 3.500 KM.

- Bez lažne skromnosti, u ovakvim okolnostima preuzeti bolnicu može malo tko, a da se ne desi još veći raspad sustava nego što je kod mene – izjavio je 2015. godine Ante Kvesić.

Iako u svojim javnim istupima otvoreno priznaje da je bolnica u potpunom rasulu, za vječnog direktora Kvesića nema nimalo straha da će mu fotelja biti ugrožena. Već 25 godina, otkako je 1992. imenovan na mjesto zapovjednika mostarske Regionalne ratne bolnice, Ante Kvesić suvereno vlada zdravstvom u gradu na Neretvi, ali i na području cijelog HNK. Činjenicu da niko od nadležnih za sve ove godine nije našao za shodno da direktoru Kvesiću "fakturiše" barem djelić odgovornosti za potpunu propast poslovanja Sveučilišne kliničke bolnice, Kvesić može zahvaliti ponajprije svojim bliskim vezama sa visokopozicioniranim kadrovima HDZ-a BiH. A taj "dug" HDZ-ovaca prema direktoru SKB Mostar seže još iz ratnog perioda.

Kvesić je, naime, bio jedan od ključnih svjedoka odbrane Slobodanu Praljku, Jadranku Prliću i ostalim čelnicima tzv. Herceg-Bosne u Hagu. Pred Haškim tribunalom svjedočio je kako su u vrijeme dok je on bio zapovjednik Regionalne ratne bolnice u zapadnom Mostaru, nakon izbijanja sukoba u tom gradu između HVO-a i Armije BiH "spašavani" Bošnjaci.

Svjedočeći za odbranu Brune Stojića, Kvesić je tvrdio, između ostalog, da su mostarski Bošnjaci odvedeni na Heliodrom kako bi bili "zaštićeni" od metaka i granata. Nakon što je grad, prema njegovom opisu, zasut granatama, ljudi su u panici bježali iz svojih stanova u nastojanju da pronađu zaklon.

- U tom momentu ih je neko pokupio i odvezao iz grada koji je gorio – kazao je na suđenju Stojiću i ostalima 2009. godine Ante Kvesić, te dodao da je bilo bolje da ih neko odvede i da ostanu živi nego da ostanu i poginu pa da, kako je rekao, "poslije budemo zločinci koji su ih ubili". 

Svjedočenja za hašku šestorku

U iskazu koji je dao advokatima Slobodana Praljka 2005. godine, Kvesić je tvrdio kako je u ratnoj bolnici koju je on vodio "bilo najmanje Hrvata". Također je izjavio da su u toj bolnici bili jednako tretirani svi ranjenici, bez obzira na nacionalnost. U ratnom Mostaru, na teritoriji koju je kontrolisao HVO, niko nije otpušten iz bolnice zato što nije Hrvat, niti je ikome odbijena pomoć zato što nije Hrvat - kategorično je tvrdio Ante Kvesić za odbranu Slobodana Praljka.

A njegovu lojalnost i savjesno obavljanje posla od ratnog perioda do danas, politička vlast predvođena liderom HDZ-a Draganom Čovićem te federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem (bivšim Kvesićevim bliskim saradnikom i pomoćnikom u SKB Mostar) obilato je nagradila – omogućivši mu da 25 godina zadrži poziciju direktora bolnice i pored desetina miliona dugovanja, i pored flagrantnih kršenja zakona, i pored negativnih revizorskih izvještaja...  

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh