- Sigurno se radi o sporadičnim slučajevima jer to nikako nije standard po kojem se ponaša naša ustanova. Zamolio bih građane, ukoliko se to i dalje bude ponavljalo, da nam to prijave – ističe Šarkić.

S obzirom na to da se još nalazimo u pandemiji koronavirusa i da je na snazi vanredna situacija, prirodno je da se i dalje, dodaje Šarkić, svi, a naročito zdravstvene ustanove, drže koraka koje je ranije propisala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

- To znači da i dalje trebamo biti oprezni, a osobe koje imaju simptome koji asociraju na COVID-19 (povišena temperatura, malaksalost, bol u grlu...) trebaju po mogućnosti sačekati tri do četiri dana, a potom se testirati u Covid-ambulanti. Zbog toga smo ispred svakog doma zdravlja postavili trijažni punkt, kroz koji mora proći svaka osoba. Na trijažnom punktu odvajaju se potencijalno zaraženi pacijenti od onih koji su došli po drugu vrstu zdravstvene usluge – navodi Šarkić.

Na trijažnom punktu svakom pacijentu mjeri se temperatura, a potom on ispunjava upitnik, poput pitanja o mogućim kontaktima sa zaraženim osobama, kako bi se steklo više informacija o trenutnom zdravstvenom stanju osobe.

- Ukoliko se na trijažnom punktu ustanovi sumnja na COVID-19, pacijent se, prema procjeni medicinskog osoblja, upućuje dalje. S druge strane, svi oni koji nemaju sumnju na COVID-19, imaju slobodan put za zdravstvenu uslugu po koju su i došli – objasnio je Šarkić.