Tako su na današnjoj sjednici CIK-a poništeni postupci za nabavku usluga štampanja i pakovanja privremenih i konačnih biračkih spiskova, zatim koverata i oznaka za biračka mjesta, obrazaca i postera za biračka mjesta i izborne komisije, te izradu fascikli s vodenim žigom i štampanje certifikata za dodjelu mandata.

Poništeni su i postupci kupovine ambalažnog materijala, odnosno PVC vreća i kartonskih kutija, za biračka mjesta i skladište CIK-a.

VEZANI TEKST - Novca nema, Izborni zakon to nije predvidio: Šta CIK može uraditi

 

Iz istih razloga, odnosno nedostatka novca, CIK je donio odluku o uvođenju prekovremenog rada, rada u neradne dane i noćnog rada jer ne mogu, kao što su dosad, angažirati mlade, studente, nezaposlene i druge po ugovoru o djelu, što je neophodno zbog obima posla koji postoji tokom izbornog procesa.

Problem je jer budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu još nije usvojen, a Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zbog protivljenja mnistara iz HDZ-a BiH, u utorak nije usvojio odluku o dodjeli dijela akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina za provođenje izbora.

- Hoću da poručim onima koji kažu "samo vi radite svoj posao, bit će para", da su nam pare trebale jučer da bismo sklopili ugovore s mladim, nezaposlenim. Ključno pitanje koje se postavlja je da li je zakon u ovoj državi jednak za sve. Suočeni smo sa situacijom gdje smo počeli graditi tu kulu koja se zove izborni proces, i već u startu moramo neke stvari rušiti i vraćati na početne pozicije – istakao je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a.

Arnautović je, kako se može zaključiti, aludirao na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju (SNSD) koji je kazao da CIK treba nastaviti s pripremama za izbore i da će imati novac na raspolaganju kada on bude neophodan.

VEZANI TEKST - SAD i Britanija osuđuju HDZ i Čovića, Sattler štiti svog "šampiona EU integracija"

 

Član CIK-a Željko Bakalar osvrnuo se na izjavu ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevanda (HDZBiH) koji je kritizirao što je u utorak Vijeće ministara BiH uopće imalo na dnevnom redu odluku o dodjeli akumuliranog viška prihoda za izbore.

Bakalar je kazao da apsolutno ne stoje ocjene da se vodi "neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je CIKBiH, instruiran od svojih političkih mentora koji su ovih dana izašli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i otvorene mržnje". Ovo je dio Bevandine izjave.

- Ljude moramo zaštititi. Naši ljudi su u nedovoljnom broju da iznesu ovako težak zadatak. Mantre da smo komotni da imamo sredstva u junu ili julu ne stoje. Rečeno je da se pozivaju oni koji su zaduženi da nastave pripremu provođenja izbora, a novac će imati na raspolaganju kada bude neophodan. Neophodan je bio jučer. Osigurajte do ponoći neophodan novac – poručio je Bakalar.

Istovremeno je CIK danas donio odluku da Avazu dodijeli ugovor za oglašavanje u dnevnoj štampi na bosanskom jeziku, a Večerenjem listu Mostar za oglašavanje u dnevnoj štampi na hrvatskom jeziku.

Poništen je postupak nabavke za oglašavanje u dnevnoj štampi na srpskom jeziku u visokotiražnom dnevnom listu koji se štampa na srpskom jeziku jer je ponuda Glasa Srpske bila duplo veća od procijenjene vrijednosti nabavke.

Usvojena je i odluka o pokretanju postupka nabavke usluga zakupa kompjuterske i elektronske opreme za Opće izbore 2022. godine na godinu dana.