open-navfaktor-logo
search
Kriza u Želji
Neuspjeli eksperimenti na Grbavici
Samo osam sedmica trebalo je saudijskom treneru Abdulhakeemu Al-Tuwaijriu da menadžmentu FK Željezničar uruči ostavku.
03.01.2024. u 20:39
get url
text

Saudijac je na kormilo Plavih, a na iznenađenje mnogih, zasjeo 11. novembra prošle godine. U prvim danima 2024. uslijedila je ostavka.

- Ostavka je uslijedila nakon intenzivnih razgovora FK Željezničar i predstavnika razvojnog programa Future Falcons u kojima je uprava kuba postavila jasna očekivanja i rokove u aktivnostima jačanja igračkog kadra - saopćili su iz Željezničara.

Stručnjak iz Saudijske Arabije upustio se u prvi samostalni trenerski angažman. Na Grbavicu je došao u sklopu saradnje između FK Željezničar i razvojnog programa Fudbalskog saveza Saudijske Arabije, koja je ozvaničena 11. decembra.

Al-Tuwaijri je u Želju stigao sa iskustvom pomoćnog trenera praške Slavije. Na Grbavici se to pokazalo kao neuspjeli eksperiment. U pet mečeva pod komandom 44-godišnjeg trenera Željo je četiri puta poražen (Borac, Tuzla City, Velež, GOŠK), a jednom je remizirao (Posušje). Novi trener nije uspio razdrmati svlačionicu, kako se jesen bližila kraju Plavi su djelovali sve indolentnije, čini se potonuli i u psihičku krizu pa je izgledalo da više nikoga ne mogu ni pobijediti.

Tim s Grbavice koji je početkom sezone igrao u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu doveo se do borbe za opstanak u domaćem prvenstvu i na pauzu je otišao s 10. pozicije na tabeli s 19 bodova, koliko ima i 11. Igman u zoni ispadanja.

Pauza je Želji dobrodošla, najavljen je svojevrsni reset igračkog kadra, ali djeluje da saradnja sa Saudijcima nije dala očekivane rezultate pred neophodne rezove u januaru.

Sada je upitno i da li će Željo na zimske pripreme u Španiju, što je ranije dogovoreno, a upražnjeno trenersko mjesto bit će izazov i za mnogo iskusnije stratege.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.