Nevjerovatna priča glumca iz serije "Mućke": Mogao sam ubiti Hitlera

Objavljeno: 09.10.17 u 10:24

Glumac Lennard Pearce, koji je utjelovio popularnog Dedu u humorističnoj seriji "Mućke", ima ratnu priču koja nadilazi sve one lovačke priče koje je u seriji ispričao ujak Albert. A Pearceova je priča stvarna - imao je priliku da ubije Hitlera.

Nicholas Lyndhurst, David Jason i Lennard Pearce FOTO: ARHIV
Nicholas Lyndhurst, David Jason i Lennard Pearce FOTO: ARHIV

Kako piše britanski Mirror, pokojni glumac je upoznao njemačkog diktatora tridesetih godina prošlog vijeka. On je tada imao dvadesetak godina, a puno kasnije se glumcu Nicholasu Lyndhurstu (koji je glumio Rodneyja) povjerio i rekao da mu je žao što nije iskoristio tu priliku i poštedio svijet nacističkog režima, piše Jutarnji list.

Nicholas je ispričao:

- Bio je mladi glumac, na turneji Evropom. Imali su predstavu u nekom njemačkom gradu kad su upali nacisti. Među njima su bili vođe nacističke stranke, koji su pogledali predstavu, a potom im po završetku čestitali. Lennard se rukovao s Adolfom Hitlerom. Samo mi je jednom to ispričao i rekao je: Da sam onda znao ono što znam sad, izvukao bih pištolj jednom od čuvara i učinio bih sve da ga ubijem.

Steve Clark, autor knjige "Only Fools and Horses – The Official Inside Story", dodao je:

- Navikli smo na brojne lovačke priče ujaka Alberta iz Drugog svjetskog rata, ali nevjerojatno je da je Lennard Pearce upoznao Hitlera dok još nije bio na vrhuncu moći i mogao ga je zaustaviti prije nego što je napravio svo zlo.

Lennard je umro sa 69 godina tokom snimanja četvrte sezone "Mućki" 1984. godine. On je jedna od pet osoba koje su preminule za vrijeme snimanja serije: umro je scenarist John Sullivan, Roger Lloyd Pack (Trigger), Buster Merryfield (ujak Albert) i Kenneth MacDonald (Mike).