Bosansko srce

Neznani dobrotvor iz Bihaća darovao porodilju migranticu

Objavljeno: 02.11.2018. u 17:02

Otkako su Bihać i Krajina postali glavno stjecište migranata koji prolaze kroz našu zemlju, osjećajući se odgovornim da pomognu ljudima u nevolji, naši ljudi su pomagali i dan-danas pomažu na razne načine ne želeći nikakav publicitet niti promociju za ono što su uradili

Migrantica porodilja iz Afganistana je zaplakala od sreće

Prije nekoliko dana žene džemata Sokolac su pokrenule akciju „Žena ženi“ u kojoj su sakupljale higijenske artikle i odjevne predmete za potrebe žena migrantica, koje privremeno borave na prostoru grada Bihaća. Ovoj akciji su se priključile i žene iz drugih džemata, a od strane organizatora je okarakterisana kao veoma uspješna akcija.

Kao i u svakom dobrom djelu koje je potaknuto iskrenom namjerom, dese se lijepe i po malo iznenađujuće situacije. Pri kraju same akcije se pojavio čovjek koji je dobio inforamciju da se u knatonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću porodila jedna migrantica. On je za potrebe kupovine svih neophodnih potrepština za bebu i majku donirao 500, 00 KM i zajedno sa organizatoricom ove akcije otišao u prodavnicu gdje su kupili sve potrebne stvari.

- Radili smo na finaliziranju pakovanja pristiglih donacija kada me je pozvala gospođa Bekira Šabić i saopćila kako je jedan čovjek došao u njeno udruženje u džematu Mali Lug i donirao 500, 00 KM za kupovine svega što je potrebno majci i bebi, koji se trenutno nalaze u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Osjetila sam blagi pozitivni šok i neobjašnjivu sreću zbog toga. Pogotovo mi je gesta ovog dobrotvora da ostane anoniman zadivljuća i posebno upečatljiva u svemu ovome – ističe Senada Begić, inicijator i koordinator akcije.

Od tih sredstava su kupljene sve potrebne stvari za bebu i majku i uručene majci. Senada Begić nam je ispričala kako se odigrala predaja poklona:

- Kada smo došli u porodilište i kada je medicinska sestra pozvala majku da joj se uruči poklon, ona je ušla u prostoriju strahujući šta će se u međuvremenu desiti. S obzirom da je ona iz Afganistana i da se nismo mogli s njom sporazumjeti na arapskom jeziku, pokazali smo joj poklon i gestikulacijom objasnili da je to za nju i njenu bebu, koju je držala u naručju. U tom momentu smo svi počeli plakati od sreće; mi što smo bili posrednici, medicinske sestre, koje su to sve pripremile i majka, koja se najmanje nadala svojim gostima. Nismo mogle jezikom komunicirati, ali smo se u potpunosti razumjele emocijama i srcem!

Gospođa Begić se na kraju zahvalila na povjerenju neznanom gospodinu velikog srca, Bekiri Šabić i medicinskim sestrama na odjelu za ginekologiju i akušertstvo KB "Dr. Irfan Ljubijankić“. Uzgred rečeno, ovo je sedmi slučaj poroda u Kantonalnoj bolnici u Bihaću otkako je grad na Uni postao njihovo stjecište na putu za EU.

I tako iz dana u dan se uvjeravamo u dobrotu našeg bosanskog čovjeka koji i pored potreba njegovih sugrađana zna prepoznati potrebu drugih ljudi, pogotovo onih ranjivih kategorija poput žene porodilje, koja je daleko od svoga doma i svojih najmilijih.

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije