Prije nekoliko dana žene džemata Sokolac su pokrenule akciju „Žena ženi“ u kojoj su sakupljale higijenske artikle i odjevne predmete za potrebe žena migrantica, koje privremeno borave na prostoru grada Bihaća. Ovoj akciji su se priključile i žene iz drugih džemata, a od strane organizatora je okarakterisana kao veoma uspješna akcija.

Kao i u svakom dobrom djelu koje je potaknuto iskrenom namjerom, dese se lijepe i po malo iznenađujuće situacije. Pri kraju same akcije se pojavio čovjek koji je dobio inforamciju da se u knatonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću porodila jedna migrantica. On je za potrebe kupovine svih neophodnih potrepština za bebu i majku donirao 500, 00 KM i zajedno sa organizatoricom ove akcije otišao u prodavnicu gdje su kupili sve potrebne stvari.

- Radili smo na finaliziranju pakovanja pristiglih donacija kada me je pozvala gospođa Bekira Šabić i saopćila kako je jedan čovjek došao u njeno udruženje u džematu Mali Lug i donirao 500, 00 KM za kupovine svega što je potrebno majci i bebi, koji se trenutno nalaze u Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Osjetila sam blagi pozitivni šok i neobjašnjivu sreću zbog toga. Pogotovo mi je gesta ovog dobrotvora da ostane anoniman zadivljuća i posebno upečatljiva u svemu ovome – ističe Senada Begić, inicijator i koordinator akcije.

Od tih sredstava su kupljene sve potrebne stvari za bebu i majku i uručene majci. Senada Begić nam je ispričala kako se odigrala predaja poklona:

- Kada smo došli u porodilište i kada je medicinska sestra pozvala majku da joj se uruči poklon, ona je ušla u prostoriju strahujući šta će se u međuvremenu desiti. S obzirom da je ona iz Afganistana i da se nismo mogli s njom sporazumjeti na arapskom jeziku, pokazali smo joj poklon i gestikulacijom objasnili da je to za nju i njenu bebu, koju je držala u naručju. U tom momentu smo svi počeli plakati od sreće; mi što smo bili posrednici, medicinske sestre, koje su to sve pripremile i majka, koja se najmanje nadala svojim gostima. Nismo mogle jezikom komunicirati, ali smo se u potpunosti razumjele emocijama i srcem!

Gospođa Begić se na kraju zahvalila na povjerenju neznanom gospodinu velikog srca, Bekiri Šabić i medicinskim sestrama na odjelu za ginekologiju i akušertstvo KB "Dr. Irfan Ljubijankić“. Uzgred rečeno, ovo je sedmi slučaj poroda u Kantonalnoj bolnici u Bihaću otkako je grad na Uni postao njihovo stjecište na putu za EU.

I tako iz dana u dan se uvjeravamo u dobrotu našeg bosanskog čovjeka koji i pored potreba njegovih sugrađana zna prepoznati potrebu drugih ljudi, pogotovo onih ranjivih kategorija poput žene porodilje, koja je daleko od svoga doma i svojih najmilijih.