open-navfaktor-logo
search
Avantura
Ni suze nisu izostale: Bosanci od Njemačke do Starog mosta stigli na dva točka
S obzirom na to da su pređene kilometre dijelili na društvenim mrežama svakoga dana, bodrile su ih kolege iz cijelog svijeta i bili velika moralna podrška
26.06.2019. u 21:20
get url
text

Amir Pinjić i Omer Čaplja biciklima su prešli udaljenost od Njemačke do Mostara. Na mostarskom simbolu Starom mostu s pogledom na smaragdnu ljepoticu, došavši do željenog cilja, divili su se pređenim kilometrima, a nije ih bilo malo - čak 1.613.

Biciklističku turu čini posebnom to što Amir živi s porodicom u Mainzu, a porijeklo mu je hercegovačko, dok su Omerovi korijeni iz Tešnja. Ulazak u Mostar je pobudio osjećaje, ni suze nisu izostale, kao da su upravo osvojili jackpot pa je odlučeno da se to odmah proslavi uz osvježavajuće piće s pogledom na mostarski simbol.

Amir je želio ovoga puta dolazak u rodni kraj, kojem se uvijek rado vraća, obilježiti vožnjom biciklom. Na rutu koja ja trajala 16 dana krenuli su iz Mainza. Preko Njemačke su stigli u Austriju, dalje u Italiju, da bi put nastavili preko Slovenije do BiH. Prateći prekrasni krajolik Une spustili su se do Drvara, zatim Livna, Duvna pa sve do kanjona rijeke Drežanke. Posljednja dionica puta do Mostara je kao i svaki kraj bila isprepletena različitim emocijama, te je put od Drežnice, etapa koja je imala posebno značenje za Amira, do Mostara uzimao posljednje atome snage biciklista.

Nakon kratkog predaha prepričavaju utiske, nestrpljivo, upadajući jedan drugom u riječ. 

-Najteže je bilo kada smo se penjali austrijskom pokrajinom Salzburg, uz Bad Gastein, najveći poduhvat u Evropi te kroz planinski masiv Švarcvald (Crna šuma) u njemačkoj pokrajini Bade-Virtenberg - priča Amir, na što Omer upotpunjuje da nije lako bilo ni oko Drvara.

-Sve je zavisilo od raspoloženja. Dan kada si raspoložen ide ti sve bez problema, a već naredni... Prvih par dana je bilo teško dok se adaptira tijelo, mišići, ispipavao sam teren. Dosta je naporno bilo i sjedenje na biciklu satima - priča Omer, koji je hadžija.

Ideja za ovaj poduhvat je došla dosta spontano.

- Priča je krenula, kako bi bilo zanimljivo, putem kojim idemo na odmor u BiH, doći biciklom. To je bila prvobitna ideja, bilo je tu više varijanti. Onda smo počeli istraživati kojom rutom bi nam bilo lakše, a zanimljivije i tako se rodila ova ideja - govori Amir.

Vrlo brzo su, nastavlja Omer, krenuli s istraživanjima šta ponijeti i kako olakšati sebi put. Iako je Sarajevo u nekim prvim planovima bilo cilj, ali i Tešanj, uz  Amirove napore, i kako kaže "jer je veći ters", pobijedio je Mostar. S obzirom na to da su pređene kilometre dijelili na društvenim mrežama svakoga dana, bodrile su ih kolege iz cijelog svijeta i bili velika moralna podrška. Tvrde kako im se tokom puta nije desilo niti jedno negativno iskustvo.

-Prošli smo pet država, sreli  toliko različitih ljudi, odmarali na različitim mjestima, ali sve je bilo pozitivno oko nas - ističe Amir, što ga je mnogo oduševilo.

{$galerijaFotografija}

Otkriva da ni na trenutak nije pomislio da neće uspjeti.

- Neopisivi krajolici, različiti ljudi, neobične situacije pratile su put. Nisam još svjestan, ne mogu da vjerujem da smo tu - govori Omer, naglasivši da je predivan osjećaj.

Iako nije bilo stresnih situacija, bez intervencije na prijevoznom sredstvu nije moglo proći. Tako su ostali bez felge, no ni slutili nisu da će im ostati u dubokom sjećanju njena popravka.

- Tražeći po Bihaću ko će nam zamijeniti felgu, naiđemo na majstora koji je nekada bio hodža u Holandiji i Austriji, no to sve mu je bilo previše, pa se našao u biciklima. Ulazimo u radionicu, neobičan prizor zatičemo, milion točkova visi, sluša Kur'an i vrti točak. Jedno pola sata, mi tako sjedimo šutke, sve dok nisam prekinuo taj neobičan trenutak pitanjem: "Šta ćemo sa mojom felgom?!" - priča dogodovštine Amir.

Iako nije imao odgovarajuću felgu, improvizovao je s puknutom i nekim popratnim dijelovima, nastavlja, koji su se našli oko njega, te popravio tako dobro da je izdržala do Mostara. Nasmijana lica nisu odavala umor, tek bradu, koja je  tu bila kao podsjetnik na pustolovinu.

-Mislim da bismo mogli nastaviti dalje, ali ipak mislim da je dosta. Ovo je bio cilj - ističe Amir.

Biciklisti iz Njemačke stigli do Mostara - 26. 6. 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.