open-navfaktor-logo
search
Reakcije na derbi
Nikola Nikić za Faktor: Rahmanović je padao svaki duel, a momčina kao Tarzan
Sarajevo i Željezničar podijelili su bodove u 121. prvenstvenom vječitom derbiju. Duel na Koševu okončan je rezultatom 1:1.
05.11.2020. u 13:16
get url
text

Bordo tim je zasluženo vodio nakon prvog poluvremena, prednost je možda mogla biti i veća, a Željo se probudio u drugom dijelu, izjednačio i na kraju imao meč-loptu, koju u pogodak nije pretvorio Ivan Lendrić.

Okršaj gradskih rivala za Faktor je komentarisao legendarni fudbaler Plavih Nikola Nikić, koji ove sezone radi izuzetno dobar posao u gračaničkom Bratstvu.

- Prvo poluvrijeme slabo smo odigrali, govorim za svoje, za Želju. Sarajevo je odigralo dosta bolje. U drugom dijelu malo smo se konsolidovali, izjednačili sjajnim udarcem Alispahića. Vidjeli ste šta je fudbal, mogli smo pored onakve slabe igre do tri boda u posljednjim sekundama. Čini mi se da je Lendrić bio u šansi - rekao je Nikić, koji je konstatovao da utakmica nije bila "baš kvalitetna" i da je ovo možda jedan od lošijih derbija. 

Amar Osim je na startu drugog poluvremena umjesto Mustafe Mujezinovića u igru poslao Samira Bekrića. Tako su gosti dobili igrača više u sredini terena, kontrolirali posjed lopte. Vinko Marinović na ovu izmjenu nije odgovorio, što se itekako osjetilo u igri Bordo tima. 

- Ulaskom Bekrića dobili smo na sredini terena. Vidjelo se da je Sarajevo bilo poletnije u prvih 45 minuta. Vjerovatno je na to utjecao i Željin raspored. U drugom je poluvremenu Sarajevo malo palo, Željo uspostavio kontrolu. U nekoj igri koja je bila u drugom poluvremenu malo na strani Želje, mogli smo i da dobijemo. Rezultat 1:1 je na kraju najrealniji - smatra popularni Nidžo.

Na konstataciju da je Amar Osim poslije utakmice kazao da je Željo u prvom poluvremenu bio "bljak" i da bi ga bilo stid da je njegov tim na kraju pobijedio, Nikić je kazao:

- Nisam pročitao, ali ne treba ga biti stid. Fudbal je takav. Vidite šta je korona donijela. Sve je naopako. Atalanta koja je bila hit izgubi 5:0 kući. Ali fudbal je takav, nisu ljudi mašine. Sarajevo može da bude zadovoljnije bodom. Zadržali su bodovnu prednost.

Nikićevo oko zapazilo je neke posebne detalje sa derbija. 

- Zapazio sam da je Rahmanović padao kao pred Jojom u partizanskim filmovima. Svaki duel padne, a momčina je, lijepo ga vidjeti. Kao Tarzan. Možda je malo čovjek i umoran. Vrlo dobar igrač. Malo me iznenadio u tome. Željo je drugo poluvrijeme odigrao timski. Ulaskom Bekrića smo dobili u sredini. Ne bih nikoga mogao izdvojiti. Možda mali Hajdarević, nije mi loše djelovao - veli trener Bratstva, koji je pohvalio i suđenje na Koševu.

Nikoli Nikiću dobro ide u Prvoj ligi FBiH. Njegov tim je trećeplasirani sa dva boda manje od vodećeg Posušja. Upravo Posušje u narednom kolu gostuje u Gračanici

- Dolazi mi Posušje, ali mi dolazi i sudija iz Gruda - govori Nikić uz svoj prepoznatljivi smijeh.

- Malo mi je nelogično, ali ne mogu ništa reći ljudima. Mogu da pohvalim suđenje u Prvoj ligi Federacije ove sezone, možda najbolje od svih evropskih liga.

Na pitanje da li je realno da Bratstvo naredne sezone gledamo u bh. eliti, Nikić je kazao da Gračanica to zaslužuje po svim parametrima, ali da problem predstavlja infrastruktura na stadionu Luke.

- Načelnik je obećao poraditi na tome. I da uđemo, nemamo gdje igrati. Tuzla ima dva premijerligaša koji već koriste stadion Tušanj - veli legendarni fudbaler.

Nikić objašnjava da Bratstvo igra timski, "kao Željo". Za kraj razgovora sjetio se savjeta Ivice Osima.

- Sjećam se da je Osim govorio da je najbitnije napraviti tim, a da će tim izbaciti pojedinca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.