- Mi ljevičari se slažemo oko tih stvari, vizionari smo, za razliku od neoliberala koji bi najviše htjeli da vrate ovaj isti sistem koji do danas postoji. Ono što je karakteristično, što i ja imam zaključke, je da ćemo se morati baciti na dvije različite stvari. Jedno je poljoprivreda, znači rad na zemlji, a drugo su tehnologije – IT sektori, komunikacije i informatika – kazao je Nikšić.

Istakao je da su to dvije stvari "na koje ćemo morati davati najviše para".

- Hrane neće biti, jer mi sada idemo, ovo je autobus koji je prešao preko ivice i on pada, ali pada tako polako da smo se mi u prvih pet minuta prepali. Onda smo se kasnije malo opustili, sjeli, zapalili cigaru i počeli piti kafu, ali autobus i dalje pada s litice. Mi ćemo morati da pravimo radikalne promjene. Morat ćemo da uzmemo i testiramo mlade koji su zdravi, koji su preboljeli ili imuni, i da ih šaljemo u nešto što je bukvalno slično kibucima. Znači, da ih šaljemo na zemlju, da ih prekvalifikujemo da rade i obrađuju zemlju za sve ostale koji su u gradu – naglasio je.

Dodao je kako te mlade treba "slati u kibuce, ili kako god neko hoće da ih nazove".

- To su poljoprivredni kolektivi, vrlo slični anarhističnim kolektivima u Aragonu za vrijeme Španske revolucije. Tu će oni trebati da rade, ali treba rodnu ravnopravnost poštovati, znači muško-žensko ne bi li se oni reproducirali, i ispoštovati etničku zastupljenost naroda po popisu iz 1991. godine, kako bi se pored hrane koju oni tu proizvedu, proizvela i jedna nova generacija Bosanaca i Hercegovaca iz mješovitih brakova – objasnio je.

Nikšićevo obraćanje možete pogledati u nastavku: