open-navfaktor-logo
search
Razgovori o koaliciji
Nikšić: SDA nije prihvatljiva, a bez HDZ-a se ne može
Nakon sastanka predsjednika osam stranaka koje su podržale zajedničkog kandidata za člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, organiziranog na inicijativu predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, održana je press konferencija.  
11.10.2022. u 14:08
get url
text

- Ljudi koji su pokazali da znaju da ispoštuju ono što se dogovore. Zahvaljujemo se svima koji su podržali Bećirovića i naše kolege koje nisu ovdje, i došli do historijske ubjedljive pobjede kandidata ujedinjene opozicije. Analizrali smo oko te kandidature i u periodu pred nama. Insistiramo, a neki su već imali, i imat će sastanke sa OHR-om da tražimo hitno pojašnjenje odluke visokog predstavniak kada je u pitanju Dom naroda FBIh. Saglasni smo da CIK ne dodjeljuje mandate dok ne dođemo do jasnog tumačenja odluke. Saglasili smo se da insistiramo da CIK što prije objavi preliminaren izborne rezultate, da se uđe u proces ponovnog brojanja listića za sve nivoe vlasti. Insistiramo na posebnom segmentu, analizi i brojanju nevažečih listića, kojih je skoro pola miliona. 

Učesnici sastanka su saglasni da ostaju otvoreni za formiranje parlamentarne većine na programskim osnovama. Već sutra krećemo sa formiranjem radnih grupa koje će raditi na izradi principa, da se usaglase i da se donesu odluke na organima svih političkih partija. Nastavljamo koordinaciju ovih prisutnih partija. Zašto samo ove stranke danas ovdje na sastanku od 11. Zato što su prešle izborni prag - rekao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić. 

{$galerijaFotografija}

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Kantonu Sarajevo rekao je da je "Trojka" dobila zajedno sa strankom Za nove generacije više od 50 posto podrške, ali nisu zakovali priču o formiranju vlast i spremni su da pričaju i sa drugima. 

O izjavi Dragana Čovića da u četvrtak počinje razgovore o formiranju vlasti, Nikšić je rekao: 

- To treba pitati Čovića. U ovom periodu bili su brojni kontakti, podrazumijeva sve razgovore sa svim strankama koje su neizbježne za formiranje vlasti na svim nivoima. SDA nije neizbježna. Nije na svim nivoima vlasti, niko nije neizbježan, ali je na svim nivoima neizbježan HDZ. SDA nije prihvatljiva, a bez HDZ se ne može - pojasnio je Nikšić te dodao: 

- Ne može se formirati vlast u Zastupničkom domu bez Doma naroda. Sve su to izazovi, možemo imati svoje stavove, ali se u nekom dijelu pitaju ovi drugi sa kojima morate da razgovarate. Ni s kim nećemo pristati da formiramo vlast samo na osnovu broja ruku. Mi sami ne možemo, moraju se prihvatiti programski principi i načela, koje će imati partneri sa kojima budemo. 

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je kazao da ne vidi Demokratsku frontu u vlasti. 

- DF ne vidim u vlasti i ne vidim da će se odvojiti u vlasti. To je pitanje za DF, nema ultimatuma. Ovo je zdrava priča na dobrim iskustvima iz Sarajeva. Ovo je većina u Parlamentu, 34 ruke. Najjača politička snaga u BiH. Ne mislim da će HDZ pristati na ruke DF-a za osvajanje vlasti, ja to danas ovdje tvrdim. Sve u Neumu je bilo 10 puta bolje od toga što je nametnuo visoki predstavnik. Ne možemo čarobnim štapićem natjerati kadrove SNSD-a da zavole državu kao što je mi volimo, ali možemo to sigurno bolje od ovih - rekao je Konaković. 

O predsjedniku Stranke za BiH Semiru Efendiću šef NiP-a je rekao: 

- U vrijeme dok sam bio premijer KS imao sam većinu od 16 ruku. Devetnaest je ozbiljna većina, ako nas ne pokradu. Naravno da je lakše sa 24. Efendićeva energija na mjestu načelnika je prepoznatljiva. Spremni smo neke od pozicija staviti na sto pa pregovarati. O imenima i ministarstvima, mi prvo predstavimo programe, pa onda ljude. 

Konaković je reako kada bi birao između HDZ-a i SDA, prije bi krenuo na svaki put, u odnosu na one stranke koje hoće da parčaju i dijele ovu zemlju. 

- HDZ je ovoliko moćan i jak jer su ga takvim napravile SDA i DF. SDA je nanijela štetu BiH. Ovoj državi treba novi pregovarač. Uvjetovat ćemo vlast konceptom, mjere, principi i rokovi. Neke druge političke teme ćemo drugi put - rekao je on. 

 

Press nakon sastanka, SDP, 11.10 2022
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.