VEZANI TEKST - Konaković ostanak u SDA uvjetovao eliminiranjem Čampare, danas skupa predvode "građanske stranke"

Kriteriji su kod preletača vrlo rastezljiva kategorija, kao i rad za "opće dobro", a tek principi... Tako će Zvizdić, zajedno sa rođakom, bivšim i sadašnjim stranačkim kolegom Aljošom Čamparom, umjesto Bakira Izetbegovića, Konakovića zvati predsjednikom.

- Ja mislim da nije realnost da Denis Zvizdić dođe u NiP. Nije bila realnost ni kada je baš zagalamio u SDA. Poznajem ja Denisa i ja njega cijenim - uvjeravao je Konaković javnost u februaru, dok su istovremeno SDP-ovci uvjeravali javnost, sebe međusobno, a i Zvizdića da nije dobrodošao kod njih. Koliko Konaković poznaje Zvizdića i kako funkcionira ta njihova realnost, svedočimo upravo danas. 

Nije ni Konaković još prije koju godinu ostajao dužan "gatačkom klanu", pa je svoj ostanak u SDA nekada uvjetovao Čamparinim odlaskom. Bit će interesantno promatrati kad se desi sudar "principa" i "kriterija" ko će koga istjerivati iz NiP-a. Ili, recimo, kad jedni o drugima počnu novinarima slati unutarstranačke spletke i intrige, pa i snimke, kao što su pojedini od njih onomad slali onaj gdje Konaković glumi u "vrućoj sceni" serije "Seks i selo". Jednostavno - to je ta japija. 

Koliko je država, kako reče Zvizdić, bitna takvima najbolje govori primjer reforme izbornog zakonodavstva. Naime, kako se neko može boriti za državu "koja je napadnuta" slijedeći politiku NiP-a i Konakovića kojima je legitimno predstavljanje naroda po mjeri Dragana Čovića sasvim prihvatljivo?! Definicija za takve postoji na Konakovićevom omiljenom štivu - Wikipediji, samo oni taj dio ne čitaju. 

Zvizdićevim prelijetanjem u NiP, ta stranka je bez izbora dobila člana rukovodstva Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine, kao što je, uostalom, na isti način postala dijelom Federalne vlade i rukovodstva Doma naroda FBiH kada je Čampara postao njen član. Ukoliko Zvizdić bude slijedio principe i naputke novog predsjednika Konakovića u državnom Parlamentu, Čović može zadovoljno trljati ruke. Ovako su, trenutno, dio vlasti od kantona do države i u koaliciji sa - "mrskom" SDA, onda i sa HDZ-om i SNSD-om. 

Nema tu nikakvih principa i kriterija, a ni rada za interes države. Jedini kriterij je dobiti preko novoformiranog političkog projekta, ono što se nije moglo preko SDA. Koliko je to ostvarivo i realno, zavisit će od građana 2022. godine.