Poručio je to u augustu 2019. godine predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, govoreći o mogućnosti podrške zajedničkom kandidatu probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica.

Na takvom pristupu su mu čestitali i pojedini samoproglašeni politički analitičari, poput Ivane Marić.

Da SDP neće podržati zajedničkog kandidata probosanskih stranaka, potvrdio je Nikšić i u januaru ove godine, kada je kazao da "SDP nije ranije pristao, pa neće ni sada, biti dio samoproglašene bošnjačke reprezentacije".

- U svakom slučaju, Srebrenica je oduvijek bila bitna za SDP, a tako će biti i ove izbore – poručio je Nikšić.

Koliko je Srebrenica zaista važna toj stranci, potvrdila su posljednja dešavanja u vezi s angažmanom njenih zvaničnika na izbornim krađama u korist aktuelnog načelnika i negatora genocida Mladena Grujičića.

Na odluku SDP-a da ne podrži zajedničkog kandidata probosanskih stranaka u Srebrenici u međuvremenu su upozoravali pojedini zvaničnici te stranke, koji su zbog takvih stavova dobili status disidenata.

Drugog juna ove godine je potpredsjednik SDP-a Denis Bećirović uputio ličnu podršku, kako je kazao, zajedničkom kandidatu političkih stranaka koje poštuju pravosnažne sudske presude o počinjenom genocidu nad Bošnjacima.

VEZANI TEKST - Denis Bećirović: Javno i nedvosmisleno podržavam zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice

Nekoliko dana kasnije je bivši generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić poručio da je Srebrenica iznad svake političke i ideološke podjele.

- Za mene je jedina podjela u Srebrenici na one koji negiraju i one koji poštuju presude suda za genocid. Stranke koje ne negiraju genocid trebaju imati jednog kandidata za načelnika Općine Srebrenica. Da li to znači da smo u koaliciji sa SDA i njihov privjesak? Naravno da ne. Imamo stotine drugih gradova i općina u BiH gdje možemo pokazati naše ideološke, političke i sve druge razlike, ne smije Srebrenica biti poligon za politikanstvo – kazao je Čengić.

Međutim, vrh SDP-a nije imao sluha za ove lične poruke svojih zvaničnika, te nikada nisu donijeli drugačiju odluku u odnosu na onu koju je saopćio Nikšić, a to je da neće podržati zajedničkog kandidata jer ne žele biti dio "bošnjačke reprezentacije".

O eventualnom postojanju takve odluke nikada nisu obavijestili javnost, što je važno naglasiti uzimajući u obzir posljednje saopćenje te stranke, u kojem se pokušavaju sakriti iza ličnog stava Denisa Bećirovića.

VEZANI TEKST - Čengić: Stranke koje ne negiraju genocid trebaju imati jednog kandidata za načelnika Srebrenice

- Istina je da je SDP prvobitno insistirao da kandidat bude nestranački kadar. Nakon objave kandidature Alije Tabakovića, podršku kandidaturi SDP-a je jasno artikulisao potpredsjednik Denis Bećirović, a istu službeno potvrdile partijske strukture – piše u saopćenju SDP-a.

Ne postoji javni istup ili pisani trag koji potvrđuje navode iz posljednjeg saopćenja SDP-a, a koje govori o podršci Tabakoviću. Javno saopćavanje podrške zajedničkom kandidatu bilo je neophodno, prije svega kao poruka simpatizerima te stranke koji su imali dilemu u kontekstu podrške Tabakoviću, ali ta informacija nikada nije odaslana iz centrale SDP-a, što dovoljno govori o vjerodostojnosti posljednjeg pokušaja te stranke da prikrije činjenicu o izostanku podrške Aliji Tabakoviću.

Podsjećamo, službenici SIPA-e po nalogu Tužilaštva BiH vrše pretrese u Srebrenici zbog sumnje da su predsjednik Općinskog odbora SDP-a Srebrenica Bego Bektić i njegovi saradnici učestvovali u izbornim prevarama u korist Mladena Grujičića.