Kako je potvrđeno za RSE, Njemačka je zatražila od evropske službe za vanjske poslove (EEAS) da izradi dokument sa priedlozima o sankcijama protiv zvaničnika ovog bh. entiteta.

O tom pitanju se raspravljalo na sastanku političkog i sigurnosnog komiteta EU, na nivou ambasadora država članica EU koji je održan u srijedu, 17. novembra. Inicijativu, kako je potvrđenonza RSE, snažno podržava i isti dokument zvanično traži i Češka.

VEZANI TEKST - Dodik otkrio šta piše u pismu: Blinken zaprijetio američkim sankcijama, ali mi ćemo provoditi svoje

Međutim, više izvora RSE sa ovog sastanka je potvrdilo da je takva inicijativa naišla na oštri otpor Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban se 6. novembra sastao sa članom Predsjedništva BiH, Miloradom Dodikom. Sastali su se u, kako je navedeno, "prijateljskoj posjeti" organizovanoj u Laktašima, nekih dvjestotinjak kilometara sjeverno od glavnog grada Sarajeva, koji Orban nikada nije zvanično posjetio.

Inače, izrada papira o opcijama za sankcije koju treba da obavi EEAS je redovna procedura koja se mora ispoštovati kada se na nivou EU pokreće pitanje sankcija protiv jedne zemlje ili entiteta.

Priprema ovog papira u proceduralnom smislu ne zahtjeva jednoglasnost država članica EU. Međutim, kako su objasnili diplomatski izvori, Evropska služba za vanjske poslove, bi radije imala podršku svih članica kako bi izašla sa dokumentom i prijedlozima. To je poželjno jer se smatra da, ako ne postoji saglasnost u ovoj početnoj fazi, onda je to već indikacija u kojem pravcu bi išla rasprava o sankcijama na višim nivoima EU, uključujući i ministre.

Odluka o sankcijama se donosi konsenzusom svih država članica EU.

EU je još 21. marta 2011. godine usvojila okvir koji bi omogućio uvođenje restriktivnih mjera protiv određenih fizičkih i pravnih lica čije aktivnosti narušavaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni subjektivitet Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da sankcijama budu obuhvaćene i osobe koje "ozbiljno ugrožavaju sigurnosnu situaciju" ili podrivaju Dejtonsko-pariški opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse. Radi se načelno o praznoj listi u kojoj bi se dodavala imena, u slučaju da to odluči EU.

VEZANI TEKST - Ima li u EU 15 ruku za sankcije Dodiku, kako će se ponašati Hrvatska, po taktu Berlina ili Moskve

- Ako se usaglasimo, na prvom mjestu te liste će biti ime Milorada Dodika - rekao je za RSE jedan visoki zvaničnik EU.

Mada iz EU nema naznaka na koga bi se evenutalne sankcije mogle odnositi, njemačka inicijativa dolazi u trenutku nakon učestale retorike otcjepljenja lidera vodeće partije bosanskih Srba i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Dodik prijeti da će se povući iz institucija na državnom nivou, uključujući zajedničko pravosuđe, vojsku i poresku administraciju. On je odbacio međunarodnu zabrinutost da bi takav plan mogao da izazove ponovni sukob u etnički podjeljenoj balkanskoj državi, u kojoj je prije 26 godina okončan rat u kom je stradalo oko sto hiljada ljudi.

I državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, Anothony Blinken je prema u utorak, 17. novembra priprjetio sankcijama onima koji pokušaju da se jednostrano povuku iz njenih državnih institucija ili destabilizuju Dejtonski sporazum.