open-navfaktor-logo
search
Predizborne igre
Njemački ambasador će dobiti agreman nakon Dodikove predstave?
Zahtjev člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o stavljanju veta na odluku o imenovanju ambasadora Njemačke u BiH Thomas Fitschen, stigao je u entitetski parlament.
06.09.2022. u 17:34
get url
text

Predsjedništvo je prije nekoliko dana usvojilo odluku o davanju agremana bez konsenzusa, koju je Dodik označio štetnom po vitalni nacionalni interes Republike Srpske. Dodik je, kako kaže, uvjeren da će rasprava pokazati "ko razumije trendove a ko prihvata podaništvo prema Nijemcima i Zapadu".

VEZANI TEKST - Dodik ponovo odbio dati agreman ambasadoru Njemačke

Naime, politički inat nastao je nakon što je Bundestag usvojio rezoluciju o BiH, u kojoj je pored ostalog, označio Milorada Dodika i Dragana Čovića kao "političare koji žele da unište BiH".

Neke diplomate su i ranije upozoravale da odbijanje agremana Njemačkoj može da našteti svima u BiH, a posebno Miloradu Dodiku. Bivši ambasador BiH, diplomata sa velikim iskustvom Slobodan Šoja, upozorio je ranije da se radi o "suludom potezu". Za posljednji, koji se odnosi na razmatranje ovog pitanja u skupštini, Šoja kaže da je "važno ostati dosljedan, pa i u ludilu i apsurdu", što Dodik radi.

- Ovo je dio Dodikove predizborne igre sa naivnošću i ostrašćenošću naroda koji, umjesto da osudi nedostojni i nediplomatski potez jednog štetnog partijskog lidera, podržava neki nepostojeći prkos naspram tobožnjih bahatih i oholih stranih imperijalista koji mrze Srbe - kaže Šoja.

O predizbornoj igri je sigurno riječ, ali je pitanje kakve će ta kampanja imati posljedice za BiH. Sreća u nesreći je kaže Šoja, što niko u svijetu nema percepciju da je BiH ozbiljna zemlja, što će biti olakšavajuća okolnost. "Da se radi o nekoj drugoj zemlji, Njemačka bi sigurno žestoko odgovorila, ali pošto je riječ o BiH, očekuju se samo suptilni potezi."

VEZANI TEKST - Dodik: Pokrećem vitalni interes protiv imenovanja njemačkog ambasadora

Dodikov potez je dio predizborne agende, smatra analitičar Velizar Antić, navodeći da je on posljedica i pulsa javnosti koji se osluškuje a koji ne ide u pravcu podrške vladajućoj partiji.

- Potezanje zaštite nacionalnog interesa i sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine RS, vlast će predstaviti kao osnovni interes Republike Srpske. U isto vrijeme, opozicija će biti označena kao izdajnička, jer neće podržati ovaj Dodikov prijedlog - Antić smatra da je Dodikov cilj da se sjednica iskoristi u predizbornoj kampanji, kako bi se održala vlast. No, također je uvjeren da opozicija neće podržati Dodikov prijedlog, piše DW.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.