open-navfaktor-logo
search
Studija pokazala
Njemački naučnici: Evo koji kućanski aparat povećava rizik od zaraze koronavirusom
Nema sumnje, ostanak kod kuće jedan je od najboljih načina kako biste izbjegli zarazu koronavirusom, ali to ne znači da ipak ne postoji rizik. 
13.12.2020. u 17:58
get url
text

Čak i oni koji se maksimalno paze mogu biti izloženi zarazi bilo to na benzinskoj pumpi ili u trgovini, a ako je u jednom domaćinstvu više osoba, taj rizik se povećava. Da bi stvar bila gora, čestice virusa mogu se zadržati u prostorijama našeg doma stoga su njemački naučnici, stručnjaci za aerosoli, izdvojili vremena kako bi identificirali najveće rizike koji dolaze s ventilacijom u domaćinstvima, prenosi BestLife.

Utvrdili su da jedan kućanski aparat za kojeg mnogi vjeruju da poboljšava prozračivanje prostorija, predstavlja posebno velik rizik od zaraze: ventilatori.

Grupa fizičara, biologa, hemičara i drugih stručnjaka utvrdila je da ventilatori  "recirkuliraju zrak i tako duže zadržava čestice virusa u zraku'". To je posebno opasno uzevši u obzir da se topli zrak koji izdišemo uzdiže i smješta ispod stropa odakle se ili raspršuje ili cirkulira po prostoru. Ove tvrdnje podudaraju se s analizom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja savjetuje ljudima da ne koriste ventilatore.

Njemački tim naučnika zato je objavio jednostavne upute koje svi mogu pratiti i smanjiti mogućnost da se zaraze koronavirusom.

Otvarajte prozore

Otvaranje prozora preporučuju njemački naučnici, ali i Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), ali dodaju da se to ne radi ako '"otvaranje vrata ili prozora predstavlja rizik za druge stanovnike'".

Koristite ispušne ventilacijske sisteme

Ventilacijski sistemi koji ispuštaju zrak prema gore, umjesto da ga cirkuliraju natrag po prostoriji, uveliko mogu smanjiti mogućnost zadržavanja opasnih čestica u zraku. Tim preporučuje da bi se takvi sistemi trebali koristiti u školama, bolnicama, restoranima i javnom prijevozu.

Sistem pročišćavanja zraka

Ovo je još jedan način za smanjenje rizika od zaraze. Američka agencija za zaštitu okoliša kaže da su '"pročiščivači zraka dizajnirani da filtriraju zagađene čestice iz zraka i to između ostalog može pomoći s uklanjanjem čestica virusa iz zraka'".

Praćenje nivoa CO2

Praćenje nivoa CO2 u zraku neće pridonijeti njegovoj boljoj kvaliteti, ali rezultati mogu ukazati na to koliko dobro funkcionira sistem za pročišćavanje zraka. Ovo bi bilo nakorisnije u velikim zgradama poput muzeja, poslovnih zgrada itd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.