open-navfaktor-logo
search
Unutarstranački izbori
Nova lica na čelu SDA u TK: Fahrudin Skopljak favorit za predsjednika Kantonalnog odbora?
U Tuzlanskom kantonu izabrano je novo rukovodstvo 11 općinskih i gradskih odbora SDA, a ove sedmice unutarstranački izbori trebali bi biti završeni i u preostala dva, odnosno u Srebreniku i Gradačcu. 
04.02.2020. u 16:31
get url
text
Fahrudin Skopljak, zastupnik u Skupštini TK i Domu naroda FBiH

Nakon toga trebala bi uslijediti Skupština na kojoj će se birati novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

SDA u TK ima 13 lokalnih organizacija, a prema do sada pristiglim kandidaturama, saznaje Faktor, najveće izglede da postane predsjednik KO SDA TK ima Fahrudin Skopljak, zastupnik u Skupštini TK i Domu naroda FBiH. Ipak, ništa još nije konačno i otvorena je mogućnost da se u utrci pojave i drugi kandidati.

Pristigle kandidature

Za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Skopljaka su predložili stranački odbori iz Lukavca, Živinica, Kalesije, Gračanice, Kladnja i Sapne, a saznajemo i da će to najvjerovatnije učiniti i Gradski odbor Tuzla. Ostalih šest lokalnih organizacija SDA još  nije istaklo kandidate, a dodajmo da za predsjedničku kandidaturu unutar SDA treba osigurati podršku najmanje četiri lokalne organizacije.

Skopljak je ratni vojni invalid iz Lukavca, diplomirani je ekonomista, a u vladi premijera Bege Gutića bio je ministar za boračka pitanja.

Skupštinu KO SDA TK čine delagati iz svake od 13 općina, a njihov broj se utvrđuje na osnovu rezultata na izborima. Ovoga puta najveći broj delegata u Skupštini imat će Općinski odbor SDA Živinice, a slijede predstavnici tuzlanske i gračaničke SDA.

Skupština KO bira predsjednika i njegove zamjenike, a predsjednik potom predlaže listu kandidata za Izvršni odbor. Po funkciji u Izvršni odbor ulaze predsjednik KO i njegovi zamjenici, sekretar KO, predsjednik Kluba zastupnika u Skupštini TK, predsjednici asocijacije mladih i žena te predstavnici svih lokalnih organizacija, s tim da broj članova Izvršnog odbora određuje izborni rezultat.

SDA u Tuzlanskom kantonu privodi kraju period tranzicije, koji je počeo konačnim razlazom sa Mirsadom Kukićem, čija je smjena sa pozicije predsjednika KO SDA TK dovela do smjene Vlade TK u februaru 2018. godine, a potom i formiranja Kukićeve PDA. Stoga ne čudi da je većina lokalnih organizacija SDA na posljednjim unutarstranačkim izborima dobila nove predsjednike i rukovodstvo.

Lokalne organizacije

Salko Zildžić izabran je za predsjednika Gradskog odbora Tuzla, u Lukavcu je na čelo stranke došao Irfan Halilagić, Gračanici Rahim Gadžić, Doboj Istoku Ferid Konjić, Kalesiji Hasiba Kurtić, Kladnju Almir Huskić i Sapni Salim Husejnović.

Niko od navedenih ranije nije obavljao ovu funkciju. Na čelo OO SDA Banovići izabran je Bego Gutić, koji je prvi put redovnim putem izabran na ovu funkciju, a prije toga bio je povjerenik u istoj organizaciji, nakon što je bivša predsjednica Elzina Pirić prešla u PDA.

Funkcije čelnih ljudi u lokalnim organizacijama SDA zadržali su Denijal Tulumović u Živinicama, Sead Muminović u Čeliću i Tajib Muminović u Teočaku.

Unutarstranački izbori ove sedmice bit će održani u dvije preostale lokalne organizacije SDA. Kako saznajemo, mandat predsjednika SDA u Srebreniku najvjerovatnije će obnoviti Ibrahim Zukić, dok su kandidati za predsjednika SDA u Gradačcu Bahrudin Ahmetagić, Elvedin Hrnčić i Mujo Imširović.

Nakon završetka ovog procesa, vrlo brzo trebala bi uslijediti sjednica Skupštine Kantonalnog odbora SDA TK, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo stranke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.