Nova sezona ekološkog projekta "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine"

Objavljeno: 08.11.17 u 11:31

Veliki ekološki projekt "Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" ulazi u četvrtu godinu uspješne saradnje, a tim su povodom organizatori javnosti prezentirali plan aktivnosti za sljedeću godinu.

 

"Zajedno za čiste vode Bosne i Hercegovine" nakon uspješne 3 godine, u proljeće 2018. kreće s pet akcija čišćenja voda, kojima prethodi prodajna akcija u Bingo prodavnicama. U sklopu tradicionalnog ekološkog projekta kompanija Henkel i Bingo, pod vodstvom ronilačkog kluba Bosna iduće godine bit će očišćene rijeka Željeznica u Trnovi, Boračko jezero kod Konjica, Ramsko jezero blizu grada Prozora te Prokoško jezero i Malo Plivsko jezero. O važnosti projekta govori činjenjica da je samo prošle godine u akcijama čišćenja sudjelovalo oko 130 ronilaca, a izronjeno je i zbrinuto više od 600 vreća otpada, uglavnom plastike, boca i gume.

-Nakon što već tri godine radimo ovaj projekt s mnogo ljubavi i uspjeha, motivirani smo da s čišćenjem voda naše zemlje nastavimo i dalje. Zajedničkim trudom s partnerima, kompanijama Bingo i Eko Život te ronilačkim klubom Bosna i sljedeće ćemo godine raditi na tome da BIH ima što čišću prirodu. Jako smo zahvalni svim našim kupcima koji sudjeluju u sad već tradicionalnoj akciji i veselimo se i ovoj sezoni - izjavila je Nermina Arnautović, key account manager Henkela i tako najavila još jednu akciju u kojoj mogu učestvovati svi građani kupnjom Persil, Silan i Somat proizvoda u Bingo prodavnicama.

-Radujemo se još jednoj sezoni ovog projekta i saradnji sa Henkelom i ostalim partnerima. Nadamo se da rezultati čišćenja neće biti zabrinjavajući kao do sada. Ono što ćemo nastojati uraditi u narednih nekoliko mjeseci do samog projekta čišćenja voda, jeste snažna komunikacija aktivnosti kroz Bingo prodavnice i upućivanje što većeg broja kupaca u značaj ovog projekta. Dugoročno posmatrajući, možemo napraviti odlične rezultate kada je u pitanju podizanje ekološke svijesti. Pozivamo kupce da u narednom periodu obrate pažnju na posebne oznake u našim prodavnicama na proizvodima Persil, Silan i Somat, pri čemu ćemo raditi i cjenovne promocije na ovim proizvodima koji su ekološki prihvatljivi - izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije Bingo.

Nakon velikog uspjeha prošle godine, i u 2018. će za čišćenje rijeka i jezera biti zaduženi ronioci pod vodstvom kluba Bosna.

-Mi ronioci najbolje znamo u kakvom su stanju naše rijeke i jezera i svakodnevno se suočavamo s ovim problemom. Samim time, ne možemo dočekati ljepše vrijeme, čišćenje voda i finale ove akcije. O tome koliko su ovakve akcije čišćenja nužne najbolje govori činjenica što se na određene lokacije ove godine ponovno vraćamo iako smo ih čistili i prošle godine. Problem je veliki, a svijest ljudi o potrebi brige za čistoću voda se jako teško mijenja. Zato podržavamo ovaj projekt koji sad već kontinuirano daje određene rezultate jer jedino tako možemo promijeniti situaciju - izjavio je Hrvoje Gavrančić, predsjednik ronilačkog kluba Bosna, čiji će ronioci ponovno iznijeti razni otpad za koji će se pobrinuti firma Eko život.

-Zadovoljstvo nam je što smo od samog početka ovog projekta jedna od važnih komponenti ekološke akcije Zajedno za čiste vode BiH. Cilj ove akcije nije samo očistiti naše rijeke i jezera po završetku aktivnosti, već osvijestiti stanovništvo o pogrešnim navikama i ukazati na štetnost otpada za okolinu i istaknuti ljepotu prirode koja nas okružuje bez otpada. Kao i do sada Eko život će u saradnji sa svojim partnerima serviserima obezbijediti da se otpad koji ronioci izvade iz naših voda zbrine na propisan način - izjavila je Vedrana Biberović, projekt menadžerica Eko života.

Projekt od velikog društvenog značaja pokrenut je krajem 2014. godine kako bi se ukazalo na problem onečišćenosti rijeka u Bosni i Hercegovini i potaknulo javnost na ekološko djelovanje i zaštitu okoliša, a nastavlja s radom i ove godine prodajnom akcijom te samim akcijama čišćenja u kojima će i ove sezone sudjelovati više od stotinu ronilaca.