open-navfaktor-logo
search
Donijeli odluke
Nova većina u Skupštini BPK ignorisala OHR i održala vanrednu sjednicu
Skupština Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde danas je održala prvu vanrednu sjednicu kojoj je prisustvovalo 15 od 25 zastupnika.
16.11.2022. u 13:32
get url
text
Skupština BPK

Sjednici nisu prisustvovali zastupnici SDA, NES-a, DF-a, zastupnik NiP-a Nijaz Musić, kao ni jučer imenovana dopredsjedavajuća Skupštine BPK Goražde iz reda hrvatskog naroda Berina Fejzić (BNS).

Predsjedavajući Skupštine BPK-a Muradif Kanlić za mandatara Vlade BPK Goražde, na prijedlog stranke Novi početak (NP), imenovao je Edina Ćulova koji bi već u petak trebao predložiti sastav nove Vlade BPK Goražde.

Zastupnica Daliborka Milović (LS) odmah na početku sjednice obavijestila je Skupštinu o molbi koja je, kako je kazala, upućena iz Ureda visokog predstavnika u BiH, da se vanredno zasjedanje prolongira jer je u toku donošenje odluke na temelju dopisa sekretara Skupštine, a u vezi s održavanjem konstituirajuće sjednice, međutim to nije učinjeno.

VEZANI TEKST - Konakovićev scenarij i u BPK: Pečat otet, sekretarka Skupštine i Klub SDA pisali Schmidtu

Parlamentarna većina nije prihvatila ni njen prijedlog da se u dnevni red uvrsti informacija o nastavku održavanja konstituirajuće sjednice, na kojoj je, kako je kazala, grubo prekršen Poslovnik Skupštine i Ustav BPK Goražde.

Na vanrednoj sjednici Skupštine BPK Goražde utvrđen je novi termin za dostavljanje kandidatskih listi za Dom naroda Parlamenta FBiH, sutra do 16 sati. Prihvaćena je ostavka premijerke BPK Goražde Aide Obuća i ministra zdravstva, socijalne politike i raseljenih lica Eniza Halilovića te usvojena odluka o ograničenju rada tehničke vlade.

Klub zastupnika SDA u Skupštini BPK Goražde, kao i sekretarka Skupštine BPK Nermina Mašić-Adžem obratili su se jutros visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu jer je na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici Skupštine, kao i na njenom nastavku, bez kvoruma, kako tvrde, prekršen Poslovnik o radu Skupštine i Ustav BPK.

U dopisu, Klub zastupnika SDA apeluje na OHR da hitno i bez odlaganja spriječi podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i zakona koji su, kako su naveli, trenutno na snazi u ovom kantonu. Ocjenjuju da je grupacija zastupnika u Skupštini BPK Goražde okupljena oko ogranka političkog subjekta Naroda i pravda u toku jučerašnjeg dana, protivno Poslovniku Skupštine BPK i Ustavu BPK, podrivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma izvršila svojevrsno "silovanje demokratije" te potpunu majorizaciju srpskog stanovništva, ali i izborne volje građana.

- Nakon što je sjednica zbog nedostatka kvoruma prekinuta, nadali smo se da će ovakav postupak urazumiti navedenu grupaciju zastupnika, informisani smo iz medija da su isti na nelegalan način nastavili konstituisanje na kojem su izabrali Muradifa Kanlića (SBB) za predsjedavajućeg bez izbora člana rukovodstva iz reda srpskog naroda i bez konsultacija sa kandidatom iz reda hrvatskog naroda te su tim činom dokazali nedvosmislenu namjeru u činjenu protivpravnog i protivustavnog djelovanja - kaže se između ostalog u dopisu.

Instrukcije o daljnjem postupanju od visokog predstavnika u BiH dopisom je zatražila i sekretarka Skupštine BPK Nermina Mašić-Adžem.

- Ne želeći prouzrokovati ustavnu krizu u BPK, informišem Vas da do primitka Vaših pismenih uputa i tumačenja neću poduzimati nikakve daljnje radnje s posebnim akcentom na dozvolu korištenja pečata Skupštine BPK Goražde – istakla je Mašić-Adžem u pismu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.