open-navfaktor-logo
search
Osamnaest potpisa
Nova većina uputila zahtjev: Traže smjenu Forte i Konakovića, te sazivanje hitne sjednice u subotu
Zastupnici su također dostavili i dopis Forti i predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću kojim od njih traže da podnese ostavke na mjesta premijera i predsjedavajućeg Skupštine KS
27.12.2019. u 09:15
get url
text
Skupština KS

Zastupnici nove većine u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), koju čine Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF) i BOSS, njih ukupno 18, dostavili su premijeru Edinu Forti zahtjev da do danas u 12.00 sati zastupnicima dostavi Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba KS za period od 1. januara do 31. marta 2020. godine.

Također, zahtijevaju i dostavljanje Prijedloga odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za isti period, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o privremenom finansiranju potreba javne ustanove Služba za zapošljavanje KS.

- Na ovaj način ćete omogućiti neometanu i kontinuirani isplatu za korisnike Budžeta KS, a korisnicima zdravstvenog sistema i Službe za zapošljavanje da ostvaruju svoja zakonom utvrđena prava za novčane naknade i zdravstvenu zaštitu, u protivnom ćete snositi posljedice za svu štetu koja nastane vašim nepostupanjem – navodi se u zahtjevu kojeg potpisuje 18 zastupnika.

Zastupnici su također dostavili i dopis Forti i predsjedavajućem Skupštine KS Elmedinu Konakoviću kojim od njih traže da podnese ostavke na mjesta premijera i predsjedavajućeg Skupštine KS.

- S obzirom na to da je izborna volja građana suprotna politici koju vi provodite, podnošenjem ostavki na poziciju predsjedavajućeg Skupštine, odnosno premijera KS dokazali biste da poštujete volju građana. Tražimo da postavite upravo onako kako biste sami u ovakvoj situaciji zahtijevali od drugih, te bez odlaganja podnesete ostavke i omogućite sposobnim kadrovima da poprave štetu koju ste u proteklih godinu dana napravili građanima KS – navodi se u dopisu.

{$galerijaFotografija}

Zastupnici nove većine također traže da se danas do 10.00 sati sazove hitna sjednica Skupštine KS, koja bi se trebala održati u subotu, 28. decembra, sa početkom u 12.00 sati, na kojoj bi se, pored usvajanja privremenog finansiranja, smijenio predsjedavajući Skupštine KS.

Zahtjevi većine u Skupštini Kantona Sarajevo za smjenu premijera i predsjedavajućeg Skupštine, 27. decembar 2019.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.