open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara BiH
Nova vlast traži da država plaća račune za mobitele i onima koji to pravo do sada nisu imali
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine predložilo je dopune Pravilnika o upotrebi telefona u institucijama Bosne i Hercegovine po kojim se pravo na korištenje mobitela o trošku države proširuje na određene službenike u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara.
16.06.2023. u 10:53
get url
text

U pravilnik je, prema prijedlogu, dodano šest novih radnih mjesta.

Radi se o pozicijama šefa Odsjeka za medije i analitiku u Generalnom sekreterijatu Vijeća ministara BiH, šefa Odsjeka za odnose sa javnošću u Generalnom sekreterijatu, stručnog savjetnika za informisanje domaće i inostrane javnosti u Generalnom sekreterijatu, stručnom savjetniku za saradnju s portparolima ministarstva i drugih institucija BiH u Generalnom sekreterijatu, stručnom saradniku za odnose s javnošću u Generalnom sekreterijatu, te stručnom savjetniku u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Osobe koje se nalaze na prve dvije pozicije, odnosno šefa Odsjeka za medije i analitiku i šefa Odsjeka za odnose s javnošću, imale bi pravo na 50 KM mjesečno, odnosno maksimalno 600 KM godišnje troškova mobilnog telefona koji se plaćaju iz budžeta.

Zaposleni na preostale četiri pozicije imali bi pravo na 30 KM mjesečno, odnosno do 360 KM godišnje.

Kao razlog za donošenje dopuna ovog pravilnika navodi se takvo zaduženje koje je Vijeće ministara BiH dalo Ministarstvu finansija i trezora BiH na sjednici održanoj u novembru 2022. godine.

U zapisniku sa te sjednice navedeno je da se usvaja Inicijativa za dopunu Pravilnika o korištenju telefona u Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, uz prihvaćenu korekciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH da se u Pravilnik ugrade i dva radna mjesta stručnih savjetnika u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara.

VEZANI TEKST - Dok Dodik ruši državu, Radmanović plete svoju mrežu u entitetskim i institucijama BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH tada je bio Zoran Tegeltija (SNSD), koji je do četvrtka bio ministar finansija i trezora BiH, a upravo je to ministarstvo predložilo dopune Pravilnika. Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH u novom sazivu je Borjana Krišto (HDZ).

Na web stranici Vijeća ministara BiH nije navedeno ko se nalazi na pozicijama koje su obuhvaćene predloženim dopunama Pravilnika. Navedeno je samo da se na mjestu rukovodioca Službe za informiranje u Generalnom sekretarijatu nalazi se Bojana Vujičić. Ona je supruga Miroslava Vujičića koji je trenutno zastupnik SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

U predloženoj dopuni Pravilnika o korištenju telefona se tvrdi da neće biti potrebna dodatna sredstva za plaćanje troškova mobitela novih šest službenika "jer će se ista osigurati kroz uštedu postepenog ponavljanja radnih mjesta službenika u Uredu predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a koji imaju pravo na korištenje telefona".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.