Ponedjeljak, 04.03.2024.
h

Novalić: Zatražit ću od Finansijske policije da što prije uđe u Željezaru Zenica

Premijer FBiH Fadil Novalić najavio je danas da će Federalna vlada na sjednici u petak ponovo razmotriti informaciju o Željezari Zenica, te da će zatražiti od Finansijske policije da što prije uđe u Željezaru i ispita poslovanje uprave i Nadzornog odbora.

- U javnosti se stvorila pogrešna percepcija da se ovdje radi o preduzeću koje proizvodi željezo. To je ustvari restoran, koji pruža usluge društvene ishrane za Arcelor Mittal koji ima 2.300 uposlenih, a pored toga bave se izdavanjem skela i industrijskih poslovnih prostora. Ogromno je pitanje gdje su otišla sredstva od tih djelatnosti, od prodaje nekretnina Željezare Zenica i ko je napravio enormne gubitke koji su godišnje išli i do četiri miliona maraka – kazao je Novalić.

Dodao je da je dug Željezare samo prema Poreznoj upravi 56 miliona KM.

- Vlada Federacije je do sada uradila sve što je bilo u njenoj mogućnosti. Sa predstavnicima Željezare održali smo 28 sastanaka, što je više nego sa sve 22 ostale problematične firme u Tuzlanskom kantonu. U decembru smo izdvojili 350.000 maraka i poslali praktično dvije plaće tim ljudima kao socijalnu pomoć. U stečajnom postupku smo dogovorili formiranje novog preduzeća koje će zaposliti 120 radnika, te da ćemo učiniti napore da obezbijedimo tržište za novoformirano preduzeće. U tom smislu razgovaramo sa Arcelor Mittalom i RMU Zenica kako bismo našli tržište za tih 120 ljudi - rekao je Novalić.

On je pozvao i čelnike Grada Zenica i ZDK da se uključe u rješavanje ovog problema, te da javnim preduzećima sugerišu da svoje uposlenike hrane u ovoj firmi. Dodao je da će Vlada pružiti svu podršku stečajnom upravniku da što prije osnuje novu firmu te je zamolio radnike Željezare za strpljenje i da se suzdrže od radikalnih poteza.

- Stečajni postupak ide svojim tokom i Vlada na to ne smije utjecati. Nadam se da će se u sklopu tog postupka izvršiti i uvezivanje radnog staža. Ako bude nedostajalo za uvezivanje staža, Vlada tu stoji na raspolaganju, ali uvijek u skladu sa zakonom i svojim mogućnostima - naglasio je Novalić i dodao da ovo nije problem koji se može riješiti preko noći.  

Podsjećamo, više od 300 radnika Željezare Zenica u ponedjeljak je stupilo u štrajk glađu. Traže isplatu 13 plaća i uvezivanje radnog staža ili vraćanje radnika na poslove ishrane i građevinske operative, a za višak radnika uplatu otpremnina kako bi se prijavili na Biro za zapošljavanje.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh