open-navfaktor-logo
search
Pomoć u spašavanju
Novalić i Girgin obratili se uoči ispraćaja tima FUCZ za Tursku: Ovo je plemenita misija i bilo kakva natezanja nisu dobrodošla
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Sadik Babur Girgin ispraćaju večeras tim Federalne uprave civilne zaštite koji kreće za Tursku kako bi pružio pomoć nakon razornog zemljotresa koji je zemlju pogodio jučer ujutro.
07.02.2023. u 17:57
get url
text

Novalić je istakao da otpremaju prvi kontigent obučenih ljudi iz civilne zaštite.

- To nije samo ljudska posada, nego i kompletna oprema koja je dole značajna. Organizacija AFAD zadužena za raspored našeg osoblja dole kako bi dali što veći učinak. Ujutro ide druga grupa, idu i specijalno obučeni psi, avionom – rekao je Novalić.

Najavio je da sutra vozilima idu i 44 člana Gorske službe spašavanja sa kompletnom opremom.

- Mi stojimo na raspolaganju turskoj strani i sve što radimo, radimo u organizaciji sa Ambasadom Turske kako bi učinak bio što veći – dodao je Novalić.

Rekao je i da pripremaju i ljekarske ekipe sa svime što treba.

Na pitanje da li bi bilo lakše da je stigla odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja se čekala, odgovorio je da je ovo jedna plemenita misija i da bilo kakva natezanja nisu dobrodošla ovog momenta.

Ambasador Turske je istakao da u svoje ime, u ime Ambasade, turskog naroda i Republike Turske izrazio zahvalnost svim ljudima, institucijama, nadležnim počevši sa premijerom FBiH i drugim institucijama BiH, "koji su u ovim teškim trenucima iskazali svoju solidarsnost i spremnost da pomognu našem narodu".

Prema najnovijim informacijama, najmanje 3.549 osoba je poginula, dok je najmanje 22.168 povrijeđeno u zemljotresima koji su jučer pogodili južne dijelove Turske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.