open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Novalić: Nećemo uvoditi restriktivnije mjere, pozivam sve da se vakcinišu
Federacija Bosne i Hercegovine neće ići u restriktivnije epidemiološke mjere kada je u pitanju pandemija koronavirusa, a njih ćemo zamijeniti fleksibilnijim, kazao je danas premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka organiziranog s ciljem definiranja zajedničkih aktivnosti i mjera u vezi s epidemiološkom situacijom i povećanjem broja zaraženih.
31.08.2021. u 14:18
get url
text

- Ne želimo ići u zatvaranje niti to namjeravamo. Tu riječ ne želimo upotrebljavati niti primjenjivati. Postoje mjere koje je preporučila struka i one se trebaju poštivati, a Vlada FBiH će na prijedlog Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva nastaviti donositi okvirne mjere, dok će specifične i restriktivnije mjere zavisiti od epidemiološke situacije donositi kantoni - pojasnio je Novalić.

On je pozvao stanovništvo da poštuju aktuelne mjere te da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže jer je struka, kazao je, potvrdila da vakcina štiti od težih oblika oboljenja, hospitalizacije i smrtnosti.

- Vakcinom se štitimo od težih oblika bolesti, hospitalizacije i smrtnosti. Imamo dovoljan broj vakcina i pozivamo građane da se vakcinišu, a kantoni trebaju osigurati što više punktova za vakcinaciju. S Udruženjem poslodavaca pokrenuli smo inicijativu da se u svim privrednim subjektima organizira vakcinacija zaposlenika s ciljem zaštite zdravlja građana, lakše dostupnosti vakcina i bržu imunizaciju kako bismo prevladali novi val pandemije - dodao je Novalić.

Podsjetio je da počinje nova školska godina.

- Djeca se trebaju vratiti u školske klupe i redovno pohađati obrazovni proces. Svi u FBiH u okviru svojih nadležnosti moramo učiniti sve da zaštitimo zdravlje djece i nastavnog osoblja. Naš cilj je nastaviti saradnju sa svim kantonima kako bi što bolje odgovorili situaciji i prevazišli posljedice pandemije – kazao je Novalić.

Vlada FBiH, dodao je Novalić, izdvojila je 540 miliona KM grantova za kantone prošle godine u borbi protiv pandemije, a ove godine taj iznos će biti sličan.

On je kazao i da će se od svih javnih emitera zatražiti ubrzana promocija vakcinacije, a Zavod za javno zdravstvo FBiH napravio je 15 spotova koje će distribuirati emiterima.

Na današnji sastanak u zgradi Vlade FBiH bili su pozvani zamjenici premijera FBiH, federalni ministar zdravstva, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH, premijeri i ministri zdravstva deset kantona te direktori kantonalnih zavoda za javno zdravstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.