open-navfaktor-logo
search
Renan Oliveira
Novi napadač Sarajeva: Rat ga doveo u Žalgiris, u Litvaniji oduševio
Renan Oliveira uskoro bi zvanično trebao postati novi igrač Sarajeva.
29.12.2022. u 13:12
get url
text

Ako je suditi po fotografijama koje je na društvenim mrežama objavio predsjednik kluba Ismir Mirvić, sve je gotovo. Ruka je pružena, a Mirvić je zbog Oliveire putovao u Sao Paulo.

Oliveira ima 25 godina, igra na poziciji napadača i prema Transfermarktu vrijedi pola miliona eura. Prošle sezone igrao je na posudbi u Žalgirisu i bio najbolji strijelac Litvanije sa 17 golova u 29 nastupa. Nakon 2015. godine prvi put je jedan fudbaler Žalgirisa bio najbolji strijelac lige.

Osim toga, Brazilac je postigao još pet golova u ostalim takmičenjima. Po jedan u Konferencijskoj ligi, kvalifikacijama za Ligu prvaka i kvalifikacijama za Evropsku ligu. Tri puta je pogađao u litvanskom Kupu. Žalgiris je igrao grupnu fazu Konferencijske lige i postao prvi litvanski klub koji je nastupio u grupnoj fazi nekog UEFA klupskog takmičenja.

VEZANI TEKST - Brazilac "zadužio" dres FK Sarajevo

Oliveira je u Žalgirisu nastupao na posudbi iz ukrajinske Kolos Kovalivke. S Ukrajincima je imao ugovor do 2024. godine.

Brazilski napadač je tri godine igrao u Ukrajini. Iako je Žalgiris pokazao interesovanje da ga dovede, ukrajinski tim nije dopustio Oliveiri da ode.

Međutim, stvari su se promijenile početkom rata, odnosno početkom ruske agresije na Ukrajinu. Oliverira je napustio svoj dom u Kijevu ii sakrio se u sjedištu kluba u mjestu Kovalivka, udaljenom oko sat vremena od ukrajinske prijestolnice.

Poslije nekoliko dana, uz prijevoz u organizaciji kluba, uspio je s ostalim saigračima doći do granice s Rumunijom i preći je pješke. Potom se vratio u Brazil. Od početka marta u domovini je čekao ponude za nastavak karijere.

Kada je Žalgiris sredinom marta postigao dogovor s Kolos Kovalivkom o pozajmici do kraja godine, Oliveira je stigao u Litvaniju.

Ako je suditi po rezultatima nije pogriješio, jer Žalgiris je osvojio prvenstvo i Kup, a Oliveira postao najbolji strijelac.

- Igram na poziciji napadača. a mogu i kao desetka. Najviše volim igrati u napadu. Nadam se da ću ovdje postići puno golova- govorio je Oliveira na predstavljanju u Žalgirisu.

Pitanje je da li će Oliveira na novu posudbu, ili će Sarajevo otkupiti njegov ugovor. U tom slučaju iznos obeštećenja će vjerovatno ostati poslovna tajna.

Novi trener Sarajeva Mirza Varešanović će prozivku izršiti devetog januara, a da li će od starta priprema na raspolaganju imati brazilskog napadača, ostaje nam da vidimo. Bordo tim će raditi u toplijim krajevima, prvo u Međugorju, a onda u Antalyji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.