Kako je Faktoru potvrdio Miroslav Kružik, aktualni predsjednik Nezavisnog odbora, trenutnim članovima mandat istječe 31. januara, zbog čega će biti izabrani novi članovi.

Kako saznajemo, niko od trenutnih članova, izuzev Kenana Kape, nije ponovo konkurisao za mjesto u ovom Odboru.

Sinoć je održana sjednica ovog tijela koje već treću godinu uzastopno nije usaglasilo ocjenu rada policijskog komesara Nusreta Selimovića, te je on ponovo ostao neocijenjen.

Kako nam je potvrdio Kružik, četiri člana NO-a bili su mišljenja da njegov rad ne zadovoljava, dok je od troje dobio ocjenu zadovoljava.

- Nakon ponovljenog glasanja rezultat je bio isti - kazao je Kružik za Faktor. 

VEZANI TEKST - Selimović drugu godinu zaredom neocijenjen, ne radi dobro, ali zasad ostaje komesar policije KS

U prethodne dvije godine, omjer glasanja je bio suprotan, tri člana su bila za smjenu komesara, dok je četvero njegov rad ocijenilo kao zadovoljavajući.

Za izglasavanje jedne ili druge ocjene potrebno je pet glasova od ukupno sedam članova Nezavisnog odbora.

Zakon nije predvidio dalje korake za odluku "neocijenjen", već se ona, kao takva, samo proslijeđena ministru unutrašnjih poslova Admiru Katici na upoznavanje, dok Selimović nastavlja obnašati funkciju komesara.

Prema nezvaničnim informacijama, članovi NO-a koji su negativno ocijenili Selimovića obrazložili su to time što nije proveo činovanja, nije popravio međuljudske odnose unutar policije, te nije donio Pravilnik o unutrašnjoj sistematizaciji u skladu sa zakonom. Također je rečeno da je narušio odnose sa sarajevskim Kantonalnim tužilaštvom.