Istu snimku objavili su nizozemska istraživačka novinarska mreža Lighthouse Reports te neki od vodećih evropskih medija koji su učestvovali u istraživanju.

Muškarci maskirani fantomkama, u jaknama koje liče onima koje nose pripadnici interventne policije, tuku migrante istim palicama kakve ima interventna i viču: "Go to Bosnia".

Ovo je snimljeno u junu, za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je učestvovala RTL-ova ekipa zajedno s kolegama već mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i der Spiegela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili ovaj događaj nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani, prenosi Index.hr.

- Kad smo ušli na područje tzv. zelene granice, kod rijeke Korane, nedaleko mjesta Šturlić u BiH, morali smo puzati kroz žbunje i onda smo čuli automobil kako se vozi s druge strane, po makadamu, s hrvatske strane granice. Vozilo se zaustavilo, otvorili su kombi, pretpostavljam, jer ga nismo mogli vidjeti, ali smo mogli čuti udarce i krikove ljudi, bilo je očito da je u tijeku premlaćivanje. Zatim, oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu - ispričao je van Dijken.

- Pažljivo smo pregledali snimku i utvrdili da muškarci nose specifične jakne, prošivene s dugim rukavima. Analizirajući ih, zaključili smo kako je neobično da nose takve, prošivene jakne, a bio je topao, ljetni dan. Zatim smo usporedili fotografiju službene podjakne hrvatske interventne policije s jaknom koja se može vidjeti na snimkama, i jasno je da se radi o potpuno istoj vrsti jakne. Ima isti zatvarač, zatvarače sa strane i isti uzorak, način na koji je jakna prošivena - objašnjava van Dijken.

Osim usporedbe jakne koja se jasno može vidjeti na barem dvije osobe na snimci, analitičari istraživačke mreže utvrdili su, a izvori potvrdili, i da je proizvođač pištolja - koji jedna od maskiranih osoba ima za pojasom - hrvatska kompanija HS produkt koja snabdijeva policijske snage, a uz futrolu za lisice vidljiva je i specifična palica.

- Još jedan element u videu koji smo analizirali je tonfa-palica koju su koristila trojica od muškaraca koje smo snimili, a kojom su tukli tražitelje azila. Tonfa se izdaje - zadužuju je - jedino u Interventnoj policiji u Hrvatskoj - kazao je van Dijken.