open-navfaktor-logo
search
Kvar u UKC-u
Oboljeli od karcinoma moraju van Tuzle na zračenje: Popravka košta pola, a novi aparat sedam miliona KM
Zbog kvara na aparatu kojim se obavlja zračenje osoba oboljelih od karcinoma na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla, 70 pacijenata trenutno ide na liječenje u kliničke centre u Sarajevu, Zenici, Mostaru i Banjoj Luci, potvrdio je direktor UKC-a Tuzla dr. Alen Kamerić.
Denis Zeba
31.03.2022. u 13:07
get url
text

- Stupili smo u kontakt s firmom Medpoint, koja je ovlašteni serviser i u saradnji s njima smo naručili rezervni dio iz Velike Britanije vrijedan 500 hiljada KM, a trebao bi stići do kraja sedmice - rekao je dr. Kamerić.

Činimo sve da ga stavimo u funkciju, dodao je, ali treba znati da se radi o aparatu koji je star 15-ak godina i davno je trebao biti van upotrebe.

- Treba nam pomoć osnivača da pokušamo nabaviti novi aparat, a on košta sedam miliona KM. Nadamo se da će nam Vlada Tuzlanskog kantona izaći ususret - navodi Kamerić.

Na Klinici za onkologiju i radioterapiju postoji problem u radu na CMS TPS/Xio radnoj stanici za planiranje radioterapije. Niti jedan novi pacijent ne može biti podvrgnut zračenju na UKC-u Tuzla, nego se terapija može primjenjivati samo na pacijentima koji su je ranije započeli, a takvih je trenutno 20-ak, dok svi ostali moraju na liječenje van Tuzle.

- Svih 70 pacijenata s liste raspoređeno u četiri klinička centra, a UKC je osigurao prijevoz sanitetskim vozilom - naveo je Kamerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.