VEZANI TEKST - Kadribegović: Instalirana dva respiratora na KCUS-u, čekamo izvještaj firme Verlab zadužene za verifikaciju

To nam je potvrdio Almir Badnjević, direktor firme Verlab koja je zadužena za verifikaciju ovih uređaja.

- Danas smo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu pokušali u funkciju staviti dva respiratora, ali bezuspješno. U pitanju je, očigledno sistemska greška, jer smo iste probleme imali i sa uređajima koji su bili namijenjeni za Kantonalnu bolnicu u Goraždu. Postupak instaliranja respiratora je obustavljen, a beogradska firma Profesional Medical kontaktirat će kineske proizvođače kako bi se utvrdilo o čemu se radi – kazao je Badnjević.

Objasnio nam je kakva je uopće procedura u pitanju kada se želi ova vrsta uređaja staviti u funkciju.

Almir Badnjević, direktor laboratorije Verlab

- Kako bi građani shvatili o čemu se radi, uprostit ću taj postupak. Ovlašteni serviseri spoje kisik, priključe na struju i onda se uređaj upali. Prate se vrijednosti, kako se ponaša kada mijenjate kisik, njegov volumen… Ovdje se problem javio već kod postavljanja parametara. Još jučer sam rekao da respiratori čiji smo verifikaciju izvršili su neusklađeni. U prijevodu to znači da su njihove izlazne vrijednosti mimo zakonski dozvoljenih – istakao je Badnjević.