open-navfaktor-logo
search
Novogodišnji režim
Od 15 sati obustava saobraćaja u centru Sarajeva, provjerite alternativne pravce
Danas 31. decembra od 15 sati do 5 ujutro 1. januara 2020. godine, odnosno u vrijeme dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem na platou SCC-a, saobraćaj će biti obustavljen u ulici Zmaja od Bosne u oba smjera
31.12.2019. u 08:10
get url
text

Rješenjem Ministarstva saobraćaja KS, radi održavanja novogodišnjih koncerata ispred Vječne vatre i na platou Sarajevo City Centra (SCC) 30. i 31. decembra 2019. i 1. januara 2020. godine, doći do privremene izmjene saobraćaja u ulicama:

Maršala Tita, Zmaja od Bosne, Hiseta, Vrbanja, Kotromanića, Vilsonovo šetalište, most Suade i Olge, Valtera Perića, Franca Lehara, Kralja Tvrtka, Franje Račkog, Dolina i Magribija.

Rješenje se odnosi na javni doček Nove godine sa Željkom Joksimovićem ispred SCC-a u utorak, 31. decembra 2019, i koncerta Zabranjenog pušenja u srijedu, 01. januara 2020. godine, ispred Vječne vatre.

U srijedu 01. januara 2020. od 17 sati do 01:00 ujutro 2. januara 2020. godine:

Saobraćaj će biti obustavljen u ulici Mula Mustafe Bašeskije, na dijelu od spoja sa ulicama Pehlivanuša do spoja sa ulicama Kaptol i Maršala Tita od spoja sa ulicom Kaptol do raskrsnice sa Radićevom i Ćemalušom od spoja sa M. M. Bašeskije do spoja sa ulicom Ferhadija.

Alternativni pravci: M.M. Bašeskije - Pehlivanuša - Petrakijina - Mehmed-paše Sokolovića - Bjelave - Džidžikovac - Koševo - Maršala Tita

Utorak, 31. decembar 2019. od 15:00 sati do 05 ujutro 1. januara 2020. godine:

U vrijeme dočeka Nove godine sa Željkom Joksimovićem na platou SCC-a, saobraćaj će biti obustavljen u ulici Zmaja od Bosne u oba smjera, tj. od raskrsnice sa ulicom Fra Anđela Zvizdovića, za smjer Baščaršija - Ilidža (od raskrsnica sa ul. Fra Anđela Zvizdovića do raskrsnica ul. Halida Kajtaza - I transferzala), a za smjer Ilidža - Baščaršija, od raskrsnice sa ul. Hamdije Čemerlića do spoja sa ul. Vrbanja.

Također saobraćaj će biti obustavljen i u ulici Maršala Tita, na dijelu od raskrsnice sa ul. Alipašina do raskrsnice sa ul. Fra Anđela Zvizdovića, kao i na dijelu ul. Valtera Perića od raskrsnice sa ul. Hamida Dizdara - ul. Đoke Mazalića - ul. Hiseta – uspostava jednosmjernog saobraćaja iz pravca ul. Maršala Tita prema ul. Hiseta.  

Alternativni pravci: 

Maršala Tita - Alipašina - Jukićeva - Zuke Džumhura - Braće Begić - Halida Kajtaza - Zmaja od Bosne.

Maršala Tita - Kranječvićeva - Halida Kajtaza - Zmaja od Bosne.

Maršala Tita - Hamze Hume - most Skenderija - Terezije - Grbavička.

Hamdije Čemerlića - Put života - Halida Kajtaza - Bolnička - Alipašina.

Hamdije Čemerlića - Grbavička - Terezije - Skenderija.

U navedenom periodu, tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren na okretnicu Željeznička stanica. Taksi usluge će se moći koristiti na najbližim stajalištima, tj. onim koji nisu u zoni zabrane saobraćaja.

Na početku prilaznih ulica koje vode ka platou SCC-a bit će postavljeni kontrolni ulazni punktovi: Hiseta, spoj Valtera Perića - Dolina, Augusta Brauna, fra Anđela Zvizdovića, Kralja Tvrtka, Franca Lehara i Zmaja od Bosne. U skladu sa Zakonom o javnom okupljanju, u koncertni prostor posjetioci neće moći unositi predmete pogodne za nanošenje tjelesnih povreda, oružje, vreće, torbe i ruksake, alkoholna pića, napitke u metalnoj ili staklenoj ambalaži, te pirotehnička sredstva.

U sklopu koncertnog prostora bit će raspoređeni mobilni toaleti. Također, bit će vidno označene lokacije na kojima će se nalaziti kola Hitne pomoći čije će ekipe intervenisati u slučaju potrebe.

Ovom prilikom, sugerišemo građanima koji žele prisustvovati javnom dočeku nove 2020. godine, da što manje koriste privatna vozila kako bi izbjegli nepotrebnu gužvu u saobraćaju. S obzirom na to da će parking prostori na lokaciji javnog dočeka biti zatvoreni, preporučeno je da putnički automobili, kao i autobusi koji organizovano dovoze posjetioce, koriste najbliže veće parking površine na Zetri, kao i u krugu Kampusa UNSA (od 22.30 sati) u noći javnog dočeka nove 2020. godine, navodi se u saopćenju Kantona Sarajevo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.