open-navfaktor-logo
search
Procedure
Od koga zavisi mijenjanje naziva ulica u Sarajevu i ko o tome odlučuje?
Mijenjanje naziva ulica u Sarajevu često je tema koja dovodi do medijskih prepucavanja i rasprava u skupštinskim i parlamentarnim klupama među političarima.
10.12.2022. u 08:02
get url
text

Pažnju javnosti u posljednje vrijeme zaokupirali su prijedlozi za izmjene naziva ulica koje bi nosile imena po Muameru Zukorliću, Ivici Osimu, Muhamedu Filipoviću, kao i ukidanje imena ulice nazvane po Mustafi Busuladžiću...

O izmjenama naziva ulica odlučuje Skupština Kantona Sarajevo, a predlagači izmjena mogu biti građani, općinski vijećnici ili kantonalni zastupnici.

Mnogi prijedlozi za sada stoje neriješeni, odnosno na čekanju su dok se ne imenuju novi članovi Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti.

Ova komisija daje svoje mišljenje o izmjenama naziva ulica, ali u konačnici ne mogu presuditi. O izmjeni naziva ulica glasaju kantonalni zastupnici, ali procedura mora proći kroz ovu komisiju koja prijedloge šalje na Skupštinu KS.

VEZANI TEKST - Zaboravili Busuladžića i Pandžu: NiP bi u Centaru dao ulicu Zukorliću, u SDP-u bi imena po rijekama i cvijeću
 

Predsjednik Komisije za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti u prethodnom sazivu bio je Elvis Vreto (NiP), dok su članovi bili Admela Hodžić (SBiH), Amel Mekić (NiP) i Hamed Aljović (SDA). 

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić u izjavi za Faktor kaže da će novi članovi Komisije biti izabrani u ovom ili najkasnije sljedećem mjesecu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.