Ministarstvu pravde Srbije, kako je pojašnjeno iz Suda Bosne i Hercegovine, upućena je zamolnica za preuzimanje krivičnog gonjenja optužene Višnje Aćimović od nadležnog suda u Srbiji, imajući u vidu da su ispunjeni uvjeti propisani Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno odredbom Ugovora između BiH i Srbije o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima.

- Do danas Sud nije dobio povratnu informaciju od nadležnog organa Republike Srbije - kazali su u Sudu BiH.

Protiv Aćimović, koja ima državljanstvo Srbije, Sud BiH je potvrdio optužnicu početkom februara 2017. godine, a kasnije je za njom raspisana potjernica zbog nedostupnosti pravosuđu u BiH.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Aćimović se tereti da je, zajedno s više pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), na lokalitetu Mračni do (Mračnica), u čijoj neposrednoj blizini se nalazio logor "Sušica" (općina Vlasenica), svjesno i voljno učestvovala u ubistvu 37 muškaraca bošnjačke nacionalnosti koji su prethodno dovezeni autobusom iz zatvora koji se nalazio iza zgrade Suda u Vlasenici.

- Optužena se tereti da je pucanjem iz vatrenog oružja strijeljala žrtve koje su bile svega nekoliko metara udaljene od autobusa - saopćeno je ranije iz Tužilaštva.

Kako je ranije navedeno u Tužilaštvu, tijela su pronađena i ekshumirana 2000. godine, na istom mjestu gdje su žrtve strijeljane.