open-navfaktor-logo
search
Novo carevo ruho
Odlučno "njet": Hoće li FSBiH otkazati Rusiji i da li je to početak kraja Vice Zeljkovića?
Odluka Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da prihvati ponudu Rusije za odigravanje prijateljske utakmice u St. Peterburgu (19. novembar) izazvala je veliku buru u našoj zemlji.
16.09.2022. u 21:13
get url
text
get url
text

Ni sedam dana nakon što je Komitet za hitnost u sastavu Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus, Dragan Soldo, Irfan Durić i Fuad Čolpa dao zeleno svjetlo za put u St. Peterburg, strasti se ne smiruju.

VEZANI TEKST - Da li su Vico Zeljković i Ivan Beus "izradili" Irfana Durića, ko je po Sarajevu tražio Fuada Čolpu?

Ekspresno su reagovali reprezentativci, prije svih Miralem Pjanić, Edin Džeko i Anel Ahmedhodžić, koji su poručili kako neće igrati spomenuti meč. A i logično da se neće pojaviti u St. Peterburgu, čak i ako se utakmica ne otkaže, a velike su šanse da se neće igrati.

Otkazivanje poslušnosti nije popularna odluka, ali... Kada morate birati između dva zla, uvijek birate ono manje.

A manje zlo je zahvaliti se na pozivu, nego putovati u Rusiju i, uz rizik da dospiješ na crnu listu UEFA-e, nosiš breme fudbalera koji je u vrijeme sankcija igrao protiv zemlje koja je izvršila invaziju na drugu zemlju. Posebno, ako si iz zemlje, koja je ne tako davno, po istoj matrici na osnovu koje stradaju Ukrajinci, preživjela sličnu, ako ne i goru torturu.

Zanimljivo, čelnici FSBiH koji su donijeli skandaloznu odluku zanemarili su činjenicu da je istog dana (19. novembar) kada je zamišljeno da se igra protiv Rusije na rasporedu posljednje kolo jesenjeg dijela Premijer lige BiH. Valjda i to govori o činjenici koliko su sportski motivi bili važni za zakazivanje spomenutog susreta.

Samim time što je u kalendaru takmičenja FSBiH za 19. novembar rezervisano igranje mečeva 19. kola PLBiH, jasno je da to nije termin međunarodnih fudbalskih asocijacija (FIFA/UEFA) i da samim time igrači nisu obavezni da se odazovu na poziv (neće snositi nikakve sankcije ako odbiju poziv). Znaju za to i Džeko i Pjanić i Ahmedhodžić..., pa su poslali jasnu poruku kada je u pitanju igranje meča sa Rusima.

VEZANI TEKST - Šta je obilježilo mandat Fuada Čolpe: Od gašenja klubova do sramne podrške meču protiv Rusije

Mnogo je upitnika iznad sramne odluke, ali je ključno pitanje - zašto baš sad? I sa sportskog i političkog aspekta. Zašto da se o meču sa agresorskom Rusijom odlučuje 14 dana pred ključnu utakmicu Lige nacija protiv Crne Gore (pobjedom imamo priliku osigurati prolaz u Ligu nacija A, među evropsku elitu).

Ako odluka nije politička, kao što to neki pokušavaju predstaviti, zašto je donesena u mjesecu kada se vodi izborna kampanja, kada Milorad Dodik (daidža Vice Zeljkovića, predsjednika FSBiH) na sve načine pokušava omalovažiti, što je dosta blaže od posramiti, državu u čijem Predsjedništvu sjedi. Na kraju, zašto sjednica Izvršnog odbora FSBiH, na kojoj će nadamo se biti poništena odluka o igranju sramnog meča, nije zakazana u što skorijem roku, a ne za 10. oktobar, nakon što prođu Opći izbori u BiH...

VEZANI TEKST - Bivši Zmaj žestoko prozvao FSBiH: Nemojte ići u Rusiju, Vico radi po nalogu Dodika

Mnogi fudbalski radnici, čak i oni iz FSBiH, smatraju i uvjeravaju nas da se duel u St. Peterburgu neće odigrati. To bi ujedno mogao značiti i početak kraja Vice Zeljkovića i njegovih satelita, koji su u proteklom periodu nanijeli mnogo šteta bh. fudbalu.

Poltroni iz FSBiH, bilo da se radi administrativcima ili članovima IO i raznih komiteta, do sada su po dekretu klimali glavom na sve Zeljkovićeve ideje. I bez pogovora ih provodili u djelo. No sama činjenica da su se sada neki javno usprotivili njegovim zamislima pokazuje da očito više ne postoji "zakon jednoumlja".

Očito da su pojedinci shvatili da je "car go", kao i u bajci Hansa Christiana Andersena. Nakon dvadesetak mjeseci zablude pojavio se dječak, koji je razotkrio "carevo ruho". Vjerujemo da će i naša, kao i sve ostale bajke, imati sretan kraj...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.