open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Određen kućni pritvor osumnjičenom ministru Lučiću
Sudija za prethodni postupak Suda Bosne i Hercegovine danas je, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio kućni pritvor ministru za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Milošu Lučiću.
09.12.2022. u 14:11
get url
text

Doneseno je rješenje kojim se utvrđuje da se svrha osiguranja prisustva osumnjičenog radi uspješnog vođenja krivičnog postupka može ostvariti i najstrožom mjerom zabrane koja se ogleda u zabrani napuštanja mjesta boravišta na adresi (kućni pritvor).

Također, mjera se ogleda i u zabrana sastajanja s određenim osobama, na način da se osumnjičenom zabranjuje sastajanje i kontaktiranje na bilo koji način sa drugim osumnjičenim osobama u ovom krivičnom postupku, kao i kontaktiranje na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom krivičnom predmetu.

VEZANI TEKST - Ministar Miloš Lučić predat Tužilaštvu BiH

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba ili do nove odluke Suda. Kontrola opravdanosti trajanja mjera će se vršiti svaka dva mjeseca, saopćeno je iz Suda BiH.

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba vanpretresnom vijeću Suda.

Osumnjičeni Lučić pod istragom je Tužilaštva BiH i osumnjičen je za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlasti, povezano s više koruptivnih krivičnih djela, kojima je nanesena šteta budžetskim sredstvima BiH, a ostvarena nezakonita imovinska korist za osumnjičenog i njemu bliske i povezane osobe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.