Određen pritvor uhapšenima u akciji "Treska": Iza rešetaka i majka bebe od 26 dana

objavljeno: 15.09.2017. u 16:40

Kantonalni sud u Sarajevu prihvatio je prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva, te odredio jednomjesečni pritvor za svih 13 osoba uhapšenih u akciji "Treska", a koji se sumnjiče za rasturanje narkotika na području Sarajeva i šire. 

Pritvor im je određen zbog bojazni da bi boravkom na slobodi mogli prikrivati dokaze i utjecati na svjedoke ili saučesnike, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, potvrdila nam je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Prethodno je u sarajevskom Kantonalnom sudu održano ročište povodom prijedloga Tužilaštva da se svih 13 osumnjičenih smjesti u pritvor. 

Mirza Tantula (26) označen je kao vođa ove grupe, a kako je kazala kantonalna tužiteljica Jasminka Knežević, on je nabavljao drogu i uz pomoć ostalih osumnjičenih je prodavao konzumentima.

Osim za Tantulu, pritvor je određen i za njegovu nevjenčanu suprugu Elviru Tahirović (22), Vedrana Janjića (28), Amera Muratovića zvanog Rus (20), Vedada Višnjića (26), Mirelu Batušu (29), Dinu Hasetu (22), Edina Mekića (37), Adisa Bučana (34), Elvira Podruga (43), Senada Pendeka (29), Fahrudina Velića (39), te Hajru Beganovića (53).

Svi oni se sumnjiče da su od marta ove godine, kao članovi organizirane grupe, nabavljali i prodavali spid i marihuanu. 

VEZANI TEKST - Detalji akcije "Treska": U pretresima oduzeti spid, marihuana, vatreno oružje, vozilo...

Tantula je, kako je obrazlažući prijedlog kazala tužiteljica, zajedno sa svojom nevjenčanom suprugom, drogu čuvao u stanovima i prepakivao je za dalju prodaju.

Ovaj par ima bebu od 26 dana, te je tužiteljica istakla da će od Centra za socijalni rad zatražiti izvještaj šta je najbolje za bebu, odnosno da li je bolje da Elvira bude pod mjerama zabrane i u kućnom pritvoru ili da joj se beba donosi u pritvor. Tužiteljica je navela da je Elvira u samom vrhu ove organizacije, kao i da je i prije osuđivana iz istih razloga.

Članovi grupe su već neko vrijeme bili pod posebnim istražnim radnjama, odnosno prisluškivana je njihova međusobna komunikacija, na osnovu čega se i došlo do saznanja na koji način su djelovali.

Grupa je funkcionirala na principu preduzeća. Imali su "radno vrijeme" od 15 sati do ponoći, a u junu su konzumentima kazali da su na “godišnjem odmoru”.

VEZANI TEKST - Sarajevo: Uhapšeni u jutrošnjoj akciji FUP-a dovedeni u Tužilaštvo KS

Branioci osumnjičenih usprotivili su se određivanju pritvora za njihove branjenike, tvrdeći da se radi o paušalnim razlozima,a prisluškivanje komunikacija nazvali su nezakonitim. 

Tokom ročišta je pozlilo osumnjičenom Veliću, koji je rekao da nekoliko dana nije primio metadonsku terapiju.