open-navfaktor-logo
search
Svjetsko prvenstvo 2022
Oduševili fudbalski svijet: Courtois i sudije spasile Belgiju protiv Kanade
Fudbalska reprezentacija Kanade je izgubila tri boda, ali je, mnogo će se složiti, iz večerašnjeg duela sa Belgijom izašla kao pobjednik.
23.11.2022. u 21:56
get url
text

Crveni đavoli su slavili sa 1:0, pogodio je Batshuayi u 44. minuti, ali su Kanađani oduševili fudbalski svijet.

Izabranici selektora Johna Herdmana većim dijelom utakmice bila je bolji rival, imali su bezbroj prilika, ali je Courtois uspio sačuvati svoju mrežu.

Golman Real Madrida je u 11. minuti odbranio penal Daviesu, a čini se da je reprezentacija Kanade oštećena, jer je sudija Sikazwe imao priliku još u dva navrata pokazati na bijelu tačku.

VEZANI TEKST - Sudije iz Zambije oštetile Kanadu protiv Belgije: Izmislili ofsajd, nisu svirali penal

Kardinalnu grešku sudije iz Zambije napravile su u 13. minuti. Hazard je vratio loptu do koje je došao napadač Kanade koji je srušen u kaznenom prostoru. Iako su svi očekivali da arbitar pokaže na bijelu tačku, pomoćni sudija Arsenio Maringule je podigao zastavicu i označio ofsajd! Očito nije vidio da je Hazard igrao loptom prije nego što je ona stigla do igrača Kanade.

U finišu prvog dijela još jedna sporna situacija pred golom Belgije. Laryea je ušao u šesnaesterac, Witsel ga je sapleo i Kanađani su tražili jedanaesterac, ali zambijski arbitar nije ništa svirao. VAR je provjeravao ovu situaciju, ali Sikazwe nije išao gledati sporni snimak i pokazao je da se igra nastavi.

I u nastavku meča Kanađani su bili bolji, zadali su mnogo problema favorizovanim protivniku, ali lopta jednostavno nije htjela u gol.

Priliku za popravni Herdmanovi momci imat će 27. novembra kada će odmjeriti snage sa Hrvatskom. S druge strane Belgija će igrati protiv Maroka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.