open-navfaktor-logo
search
Tišina i cvijeće
Ogroman broj građana okupio se na mjestu pogibije Azre Spahić: Ulice Sarajeva nisu sigurne
Građani su se počeli okupljati na Marijin Dvoru u Sarajevu povodom saobraćajne nesreće u kojoj je preksinoć život izgubila mlada doktorica Azra Spahić kada ju je, na pješačkom prijelazu, automobilom udario Armin Berberović, povrijedivši pri tome još dvije pješakinje.
28.05.2023. u 17:51
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Osim što je bio pijan, vozač koji je "mercedesom" ubio mladu doktoricu nije imao položen vozački ispit

Skup je organizirala neformalna grupa studentica psihologije Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod nazivom "Vi ovo dozvoljavate".

- Nažalost, ovakve skupove smo organizovale prije sedam godina kada su nedaleko od ovog mjesta, u saobraćajnoj nesreći ubijene Selma Agić i Edita Malkoč. I danas ponavljamo isto što smo tada poručivale – ulice Sarajeva nisu sigurne, postojeći zakonski propisi nisu adekvatni, institucije moraju preuzeti odgovornost i ponuditi rješenja. Nakon nepovratno otetih života – za ovo sve je već kasno, ali to ne znači da ćemo prihvatiti trenutnu situaciju.

Ovim skupom najprije želimo poslati poruku porodici Azre Spahić da solidarno stojimo uz njih u njihovom gubitku i gubitku svih građana i građanki ovog grada - navedeno je, između ostalog, u pozivu.

Okupljenim građanima se obratio Amir Agić, otac nastradale Selme Agić.

- Osjetio sam potrebu da se obratim jer znam kolika je podrška potrebna Azrinim roditeljima. Molim vas da budete podrška svima nama koji smo izgubili djecu da ne bi izgubili svoju. Moramo napraviti nešto da se ovo ne dešava. 2016. godine kada se desilo, mislio sam da se nikome nikada neće desiti. Nažalost desilo se – rekao je Agić.

Obratila se i jedna od članica neformalne grupe studentica koje su organizirale ovo okupljanje.

- Prije sedam godina stajali smo ovdje za Selmu i Editu, danas stojimo opet. Situacija se ponavlja. Sramotno, poražavajuće, tužno, beznadežno. Ovo se nije smjelo desiti. Pet godina je trajao sudski proces za Selmu i Editu. Zato vas molim i pozivam da nastavite pružati podršku i u ovom slučaju, suđenja su javna, pratite ih. Samo na taj način sudski proces može biti efektivan. Svi smo odgovorni za ovu situaciju, za odgoj novih generacija. Molim vas da ne bude svakog čuda tri dana dosta. Policijo ne spavaj. Nadležne institucije ne spavajte. Građani ne spavajte. Nikad više niijedno dijete - kazala je, zamolivši građane da se u 19 sati mirno raziđu.

Na protestima je prisutna i veća grupa mladih doktora u mantilima.

Građani su i sada i tokom cijelog dana polagali cvijeće na mjesto pogibije mlade doktorice. 

Ostavljene su poruke "Policijo, ne spavaj", "To su mogla biti i vaša djeca".

Organizirano je i online potpisivanje peticije pod nazivom "Zaustavimo ubice na cestama Sarajeva". Za otprilike 24 sata od pokretanja peticiju je potpisalo oko 5.500 građana. 

Kako je navela Samira Nuhanović, građanka koja je pokrenula ovu peticiju, njenim potpisivanjem se podržava inicijativa koja će biti upućena Vladi Kantona Sarajevo da, između ostalog, budu drastično povećane kazne za prekoračenja brzine, da budu naplaćene postojeće kazne, da budu trajno oduzete vozačke dozvole onima koji imaju tri prekršaja prekoračenja brzine.

{$galerijaFotografija}

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.