open-navfaktor-logo
search
Traži se reakcija
OHR: Građanima BiH izbori moraju biti omogućeni
Nakon što Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jučer nije donijelo odluku kojom bi bila izdvojena sredstva za finansiranje Općih izbora 2022, a rok do kojeg novac mora biti osiguran istječe 19. maja, tražili smo reakciju Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).
18.05.2022. u 12:45
get url
text

Podsjetili smo da nije spreman ni budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, iz kojeg se finansiraju opći izbori, te da su i u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine kazali da očekuju da OHR nametne budžet ukoliko novac za održavanje izbora ne bude osiguran na vrijeme.

VEZANI TEKST - SAD i Britanija osuđuju HDZ i Čovića, Sattler štiti svog "šampiona EU integracija"

Na pitanje da li će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt reagirati i na koji način, te hoće li nametnuti budžet ili odluku kojom se omogućava finansiranje Općih izbora, stigao je odgovor. 

- Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore. Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani zvaničnici moraju biti odgovorni građanima - naveli su iz OHR-a.

Zbog protivljenja ministara iz HDZ-a BiH, Vijeće ministara nije donijelo odluku da se iz akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina dodijeli novac za održavanje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar. Potrebno je oko 12,5 miliona KM.

Zastupnici pozicije i opozicije u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine također su jučer pozvali Schmidta i međunarodnu zajednicu da nametne odluku kojom bi se osigurala sredstva za izbore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.