open-navfaktor-logo
search
Zabrinutost
Omerović: U kontaktu smo s MUP-om TK u vezi s informacijama o pokušajima otmice školaraca
Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Ahmed Omerović izrazio je zabrinutost povodom upozoravajućih informacija objavljenih na društvenim mrežama o pokušajima otmica školaraca u Tuzlanskom kantonu, navodeći da su u vezi s tim u kontaktu sa kantonalnim Ministarstvom unutrašnjih poslova. 
05.10.2022. u 12:14
get url
text

- I kao roditelj i kao ministar sam zabrinut. Imam i ja dijete tog uzrasta i zabrinuti smo, pratimo. U kontaktu smo s Upravom policije i MUP-om TK, apelujemo i na roditelje da se uključe što više. Mi ćemo uputiti i jednu urgenciju školama da u onoj mjeri koliko mogu, preduzmu određene aktivnosti - izjavio je Omerović. 

Situaciju prate i u Pedagoškom zavodu TK.

- Itekako svi moramo povesti računa ne samo šta se dešava u krugu naših škola, nego i u javnom prostoru. Vremena su veoma teška i moramo pozvati čitavu društvenu zajednicu na odgovornost da gdje god primijetimo bilo kakvih nelogičnosti, moramo adekvatno djelovati. Kao Pedagoški zavod mi radimo protokole koje šaljemo školama, ali u rješavanje problema mora se uključiti čitava društvena zajednica - kazao je direktor Pedagoškog zavoda TK Nikola Čiča.  

U posljednjih 30-ak dana u više navrata su na društvenim mrežama objavljene upozoravajuće informacije u vezi s pokušajima otmica, najprije u Tuzli, a nedavno i u Živinicama, a o tim napisima u Upravi policije MUP-a TK nisu se zvanično obraćali javnosti.

VEZANI TEKST - Druga osnovna škola Živinice: Nepoznata žena nagovarala učenicu drugog razreda da pođe s njom

Druga osnovna škola iz Živinica je na Facebook stranici objavila snimak s nadzorne kamere i fotografiju žene koja je navodno namjeravala odvesti jednu od učenica sa sobom. 

- Nedavno se u Tuzli desio sličan slučaj, a jučer i kod nas. Nepoznata žena srednjih godina je zaustavila učenicu drugog razreda, pred školom, razgovarala sa njom, i ponovo na ulazu u školu prišla toj djevojčici i razgovarala, nagovarajući je da pođe s njom. Zaprijetila joj je da ne smije nikome govoriti i da će opet doći. Kamere su sve zabilježile. Policija vodi istragu. Skrenite, molim vas, pažnju djeci da idu u grupama i da odmah prijave bilo kome ako im se obrati nepoznata osoba. Žena ima dužu plavu kosu - napisali su u objavi iz Druge osnovne škole Živinice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.