Kako bi menadžment ove zdravstvene ustanove nabavio nove količine hrane, potrebno je napraviti tender koji može trajati mjesecima, ali je problem što bolnica ima zalihe za najviše za 15 narednih dana. Nakon toga svi pacijneti koji se liječe u Općoj bolnici ostat će bez obroka.

Ovu informaciju, od jutros građani Kantona Sarajevo dijele društvenim mrežama, pozivajući sve da, koliko ko može od namirnica, odnose u Opću bolnicu.

Kako se navodi, najveća potreba je za uljem, brašnom, šećerom, maslacem, mesom, mlijekom i čajem u rinfuzi.

Da li je ova informacija zaista tačna i kako se moglo desiti da se jedna zdravstvena ustanova dovede u stanje da ostaje bez hrane, pokušali smo saznati od menadžmenta Opće bolnice.

U kabinetu prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, direktora, rečeno nam je "da je profesor u operacionoj sali, da ostavimo broj telefona, jer niko osim njega za medije ne može dati informaciju".

Gavrankapetanović se još nije javio.

No, u Odsjeku za javne nabavke potvrđena nam je informacija da su "dobavljači hrane otkazali isporuke Općoj bolnici zbog povećanja ulaznih cijena".

- Od momenta kada smo potpisali ugovore sa dobavljačima, ulje je poskupilo više od sto posto, ali riješit ćemo i to - kazali su iz Odsjeka za javne nabavke i uputili nas na glavnog tehničara bolnice, koji je, kako su dodali, "upućeniji u to kako građani mogu donirati namirnice".

Mahir Pekić, glavni medicinski tehničar Opće bolnice, na pitanje koje namirnice su najpotrebnije, odgovorio nam je "da građani mogu donijeti namirnice, a najpotrebnije su ulje, brašno, šećer, maslac".

- Najpotrebnije su one namirnice koje su najviše poskupile, jer tenderi koji su bili po starim cijenama, više ne mogu proći. Imamo mi na lageru još namirnica, ali sve što građani donesu neće propasti - istakao je Pekić.

Na kraju je dodao "da su, kako radi u bolnici, a to je skoro 20 godina, ne samo za kuhinju, nego i sve druge stvari potrebne bolnici, stalno neke opstrukcije i problemi".

- Ne znam što i kako, valjda nas tako zadesilo – kazao je Pekić.