- Uzimajući u obzir kratak vremenski period do početka školske godine, Općina nije u mogućnosti provesti odgovarajući postupak nabavke udžbenika, a da oni budu učenicima odmah na raspolaganju. S obzirom na to da je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS već provelo postupak nabavke udžbenika za učenike V-IX razreda, Komisija za javne nabavke Općine Stari Grad Sarajevo utvrdila je da je najjednostavniji i najbrži način za nabavku da resorno ministarstvo shodno Zakonu o javnim nabavkama BiH, a temeljem odredbi člana 22. stav 1. tačka b, nabavi i dodatni broj udžbenika, bez pokretanja i provođenja novog postupka javnih nabavki koji bi iziskivao znatno više vremena - naveli su iz Općine.

U četvrtak, 25. augusta, Ministarstvu za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, kako navode, dostavljen je zahtjev Općine Stari Grad Sarajevo da izvrše ovu nabavku za koju će im Općina Stari Grad doznačiti potrebni novac, te tabelarni pregled broja učenika I-IV razreda i cijene kompleta udžbenika, a prema dostavljenim podacima od direktora osnovnih škola. Na ovaj zahtjev, ističu, resorno ministarstvo i ministrica Naida Hota-Muminović nisu ni do danas odgovorili.

Nakon toga, dodaju, u ponedjeljak, 29. augusta, Općina Stari Grad Sarajevo uputila je ministrici Hota-Muminović prijedlog Sporazuma o dodjeli novca za nabavku udžbenika za učenike I-IV razreda osnovnih škola u Starom Gradu, te je pozvala na njegovo potpisivanje u utorak, 30. augusta, u 11.30 sati.

Ni na ovaj zahtjev, navode, ministrica Hota-Muminović do danas nije odgovorila i pored nekoliko urgencija putem emaila, dok na telefonske pozive upućene prema kabinetu ministrice nisu odgovarali.

- Kako su nam rekli da još nije došla na posao, koristimo ovu priliku da je pozovemo da se izjasni jer u ovakvoj situaciji ispaštaju samo učenici i njihovi roditelji. Kako smo iscrpili sve druge mogućnosti da uspostavimo komunikaciju sa ministricom Naidom Hota-Muminović, javno je pozivamo da ispuni svoje obaveze i pristupi potpisivanju sporazuma sa Općinom Stari Grad Sarajevo na osnovu čega ćemo doznačiti sredstva, te resorno ministarstvo može izvršiti nabavku udžbenika. Smatramo da interes građana, u ovom slučaju učenika, mora biti na prvom mjestu i da je rješenje koje smo ponudili resornom ministarstvu najoptimalnije i jedino u skladu sa zakonom, imajući u vidu kratke rokove do početka školske godine - zaključili su iz Općine.