Općina Stari Grad doživjela je "veliki bum" u razvoju turizma

objavljeno: 27.12.2017. u 14:31

Općina Stari Grad Sarajevo danas obilježava 40. godina od osnivanja, a tim povodom organizirana je proslava za građane na platou ispred zgrade Općine, gdje je održana prezentacija i degustacija tradicionalnih specijaliteta, slatkiša, kolača i sokova, uz nagradne igre za građane.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je novinarima da je danas dan otvorenih vrata Općine i da je svako ko se nađe u blizini dobrodošao.

Međutim, osvrnuo se i na nastanak Općine, kazavši da je Općina Stari Grad zvanično razdvojena od Centra ukazom SR BiH od 16. decembra 1977. godine.

- Općina Stari Grad je puno starija nego tih 40 godina, s obzirom na to da se grad Sarajevo širio od naše općine pa dalje - rekao je Hadžibajrić.

Naglasio je, kada se podvuče crta, da je u poslijeratnom periodu Stari Grad doživio veliku rekonstrukciju.

- Tokom agresije na BiH ogromna su razaranja bila. Mi smo sve kulturno-historijske spomenike, za koje smo se mi pitali, obnovili. Ali danas će biti dan otvorenih vrata kada je u pitanju Općina Stari Grad i pozivam sve građane koji se budu tu našli da proslave obljetnicu Općine - dodao je Hadžibajrić.

Pojasnio je da je osigurano 150 poklona, koja su omogućila privatna preduzeća.

- Bit će dodijeljene i nagrade za određene ljude, kao što je putovanje za par koji se bude danas vjenčao. Jutros su građani u šalter sali dobijali poklone kako su se brojevi izvlačili, dakle nije se gledalo ko će dobiti. Ljudi su bili iznenađeni. To je jedan mali znak pažnje - naglasio je Hadžibajrić.

Navodi da Općina ima strateški plan razvoja do 2025. godine koja je rađena u saradnji s UNDP-om, te nekim fondovima iz EU-a.

Ističe da je fokus na turizmu i ugostiteljstvu, kao dvije osnovne grane, ali da će učiniti sve da se sačuvaju stari zanati.

- Općina Stari Grad nije nikada imala industrijske zone niti može da ih ima. I prije rata mi smo imali dva velika privredna subjekta, a to je pivara i KTK Visoko, ostalo su bili dućani, zanati, trgovina. U posljednje vrijeme "veliki bum" doživio je razvoj hotelijerstva, po pitanju hostela i motela - zaključio je Hadžibajrić.