open-navfaktor-logo
search
Nema alternative
Opozicija u RS-u: Političari koji se trude biti veći nacionalisti i šovinisti od Dodika
Milorad Dodik nebrojeno je puta Bošnjacima i njihovim političkim predstavnicima uputio najprimitivnije uvrede na press konferencijama, gostovanjima na TV-u...      
02.02.2022. u 19:09
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić pozvao na smjenu predsjednika NSRS-a i izjavio: U BiH se čulo hrišćansko zvono prije minareta

Za članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine ne zaostaju ni viđeniji članovi njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Šta je s opozicijom? Da li je ona ikakva alternativa Dodiku u smislu da napravi otklon od nacionalističko-šovinističkog ambijenta koji vlada u bh. entitetu Republika Srpska?

Krenimo od posljednjih "istupa" opozicionara koji su borbu s Dodikom i SNSD-om shvatili kao utrku ko će biti veći nacionalista. Tako je Nenad Nešić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza (DNS), u utorak na po ko zna kojoj posebnoj sjednici Narodne skupštine RS-a nastupio u stilu ratnog zločinca Vojislava Šešelja.

- Bošnjačka politička elita želi cijelu BiH za sebe. Ovdje u BiH se hrišćnako zvono čulo prije minareta. Ovdje na poniženje i izdaju niko neće pristati. Mi nikada nećemo biti Bosanci, nego hrišćani, pravoslavni hrišćani – kazao je Nešić.

VEZANI TEKST - Borenovićeve tinejdžerske fore i fazoni: Dodik podvio rep, ne bi iznenadilo ni da pređe na islam

Branislav Borenović, čelnik Partije demokratskog progresa (PDP), dan kasnije je svojim izjavama ostavio utisak da je zaboravio na šta se peca, u najvećoj mjeri, biračko tijelo u RS-u pa je otvoreno zagazio u šovinizam. Počeo je kritikovati Dodika, pa završio u islamu?!

- Dodik se vraća u institucije BiH, a da nije pronašao adekvatan odgovor na nametnuti Inzkov zakon što je bila ključna stvar oko koje smo se okupili. Ne znam šta je granica tom konvertitu koji je spreman vjerovatno da promijeni i vjeru zarad svog vlastitog interesa. Ne bi iznenadilo ni da pređe na islam – rekao je Borenović.   

Da u PDP-u teško ima ikakvog progresa, potvrđuju i njihove najveće nade, Jelena Trivić i Draško Stanivuković. Tako je Trivić u maju 2020. godine falsifikovala historiju i činjenice iz Drugog svjetskog rata. Poručila je da "je branila i uvijek će braniti Dragoljuba Dražu Mihailovića".

VEZANI TEKST - Deda joj je slučajno bio partizan, ali ona voli čiča Dražu; Trivić: Partizani su činili pokolje, četnici su bili mirotvorci

- Javno sam iznijela svoj stav o prvom gerilcu porobljene Evrope Dragoljubu Draži Mihailoviću. I branila ga i branit ću ga uvijek. I da vi meni govorite da sam ja izdajnik. Porodicu sa očeve strane su spasili četnici. Gdje god je bio četnički pokret, nije bilo masovnih pokolja - poručila je Trivić "zaboravivši" ko je ubio hiljade Bošnjaka Podrinja u Drugom svjetskom ratu.

Stanivuković, koji i dan-danas tvrdi kako se u Srebrenici nije desio genocid "već strašan zločin", nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o dopuni Krivičnog zakona kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, bio je veoma razočaran.

Stanivuković s četničkom zastavom

- To je jedan strahovito loš potez. Prvi kažem da ću nastaviti da imam svoje mišljenje ma kakva god cijena toga bila. Niko me ne može strpati u zatvor, ni krivično goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako to vidim. Određene stvari u prošlosti ću vidjeti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i imam pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na historiju - kazao je Stanivuković u julu prošle godine. 

Nebojša Vukanović, baš kao i Stanivuković, svako malo skokne do Crne Gore kako bi dao podršku protestima Srba koji imaju za cilj samo jedno - svrstati Podgoricu u "srpski svet".

VEZANI TEKST - Stanivuković o odluci Inzka: Ovo je najveća moguća katastrofa

- Ja sam četnik zato što branim manastir Ostrog. Sramna je antisrpska histerija u Sarajevu. Stavljate nam metu na čelo, podvaljujete riječi. Imam pravo da branim braću u Crnoj Gori i manastir u kojem sam kršten - rekao je Vukanović u septembru 2020.

Kada je u pitanju njegov angžman na bh. političkoj sceni, Vukanović se često koristi prizemnim potezima, pa tako političke protivnike naziva efendijama, stvaljao bi im fes na glasu, pogrešno izgovara riječi iz muslimanske molitve...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.