Odluka je da se ona održi odmah po završetku redovne sjednice koja počinje 24. novembra, ali je istaknuto da je bilo "komplikovano" precizirati termin.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Igor Crnadak smatra da je očigledno da su SNSD i njihovi partneri odustali od posebne sjednice za vraćanje nadležnosti.

- Imali smo dnevni red, ali nije bilo termina. Prijedlog Milorada Dodika, Željke Cvijanović i stranaka vladajuće koalicije je da se tek po završetku redovne zakaže posebna. To ide u decembru, vjerovatno u praznike i 2022. godinu. Jasno je da su se SNSD i partneri u njihovoj koaliciji, po hiljaditi put, nakon velike galame, skupili i poklopili, zavukli u mišiju rupu – rekao je.

Sramotna izjava SDS-ovca

Crnadak je dodao da, ako to nekada i dođe na dnevni red, PDP neće podržati bilo šta što ugrožava RS, vodi u moguće sukobe, incidente i dovede u pitanje institucionalnu snagu RS-a.

- Nećemo biti za ideje koje vode u izolaciju i sukob s cijelim svijetom – kazao je Crnadak.

Šef Kluba SDS-a Miladin Stanić je istakao da su očekivali da će biti pokrenuta inicijativa za vraćanje nadležnosti, ali da od toga nema ništa.

- Materijal za posebnu sjednicu nije ništa novo, niti bitno mijenja nešto u RS-u i BiH. Imamo ohrabrujuću vijest da su predlagači junački odustali od termina koji je zagovaran za 18. novembar. Pojam "poslije" redovne sjednice je vrlo rastezljiv. U nedostatku životnih rješenja, vlast pribjegava imaginarnim temama. Dodik je postao veća poturica od rahmetli Alije i poluživog Bakira. Ko još normalan očekuje da Turska štiti interese RS-a i čini je snažnijom – kazao je Stanić.

VEZANI TEKST - Escobar: Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je Dodik donio, ali i najavio

Dodao je i da se "minimalno očekivalo" da budu donesene nove vojne uniforme za buduću vojsku RS-a.

Srđan Mazalica iz Kluba zastupnika SNSD-a je rekao da nema odgađanja posebne sjednice, te da niko ranije nije rekao kada će ona biti.

- Radi se o dugom i temeljenom procesu, koji podrazumijeva ne samo donošenje zakona nego i informaciju koja zahtijeva diskusiju koja neće biti zatvorena za javnost. Gledat ćemo da usvojimo zaključke i formalno povučemo saglasnost NSRS-a na one prijenose nadležnosti za koje je ona ranije postojala. Ovdje nema mjesta politikanstvu – kazao je Mazalica, te precizirao da su ranije nadležnosti prenošene na dva načina.

Kolegij Narodne skupštine RS-a odlučio je danas da će redovna sjednica početi 24. novembra, a odmah po njenom okončanju počet će posebna sjednica NSRS-a o povlačenju saglasnosti.

Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je rekao da je za posebnu sjednicu predloženo pet tačaka, a kao što je ranije najavljivala vladajuća koalicija u RS-u, radi se o informaciji o prijenosu nadležnosti, te o povlačenju saglasnosti na Oružane snage BiH, indirektne poreze i VSTV. Milorad Dodik je ranije najavio da će na dnevnom redu biti i Zakon o vojnoj imovini.

"Politizacija situacije"

Na dnevnom redu redovne sjednice NSRS-a je 19 tačaka.

VEZANI TEKST - Escobar: Dodiku sam jasno kazao da odbijamo bilo koje aktivnosti koje bi ugrozile Dejton, i sankcije su "na stolu"

- Posebna sjednica je zakazana na zahtjev predsjednika RS-a, člana Predsjedništva BiH i predsjednika Vlade RS-a čijem zahtjevu su se pridružili i šefovi klubova vladajuće većine. Mislili smo da ćemo moći da usaglasimo termin, ali je bilo komplikovano s obzirom na obaveze predgalagača, da utvrdimo termin, pa smo usvojili samo dnevni red, prisustvo i produženo obraćanje. Riječ je o pet tačaka dnevnog reda. Očekujemo da sve završimo do kraja ovog ili početkom narednog mjeseca. Nije riječ ni o kakvom odgađanju. Ako komentari oko ovoga idu u drugom pravcu, to je samo politizacija situacije – rekao je Čubrilović.

Planirano je da na dnevnom redu posebne sjednice bude pet tačaka od čega četiri informacije - jedna o prijenosu svih nadležnosti, druga o prijenosu u oblasti indirektnog oporezivanja, treća u oblasti pravosudnih institucija i četvrta u oblasti odbrane i sigurnosti, dok je peta tačka - Deklaracija o ustavnim principima.