Osumnjičeni se terete da su u svojstvu rukovođećih radnika Stanice javne bezbjednosti Bijeljina i Sektora državne bezbjednosti, te u svojstvu pripadnika interventnog voda SJB Bijeljina i Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) takozvane "Pahuljice" sa Sokoca, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

VEZANI TEKST - Poznata imena svih uhapšenih za zločine nad civilima u Bijeljini

Kako je saopćeno iz Tužilaštva BiH, za zločine na području Bijeljine, osumnjičeni su Živan Miljanović, pomoćnik komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bijeljina, Stevo Bokarić, pripadnik Službe državne bezbjednosti Bijeljina, Jovica Petrović i Mirko Simić, pripadnici Interventnog voda SJB-a, Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS) te Ljubo Marković i Slavnko Kočević, pripadnici Specijalnog voda MUP-a RS-a, takozvane "Pahuljice", kao i Zvonko Pržulj.

Prema optužnici, oni su u noćnim satima 24. na 25. septembra 1992. godine, izvršili nezakonito zarobljavanje i odvođenje kompletnih porodica Sarajlić, Sejmenović i Malagić iz bijeljinskog naselja Bukreš, ukupno 22 osobe, među kojima je više od polovine bilo žena, djece i starijih osoba.

VEZANI TEKST - Jusuf Trbić je prvi pisao o zločinu nad 22 bijeljinskih civila: Napokon smo dočekali da bar neko bude uhapšen

- Nakon zarobljavanja i odvođenja u mjesto Balatun, izvršena je egzekucija navedenih civila iz vatrenog oružja, čija su tijela bačena u rijeku Drinu, a nakon rata ekshumirana na više lokacija uz rijeku Savu na području Srbije i ukopana na području Sremske Mitrovice, dok se za tijelima četiri ubijene žrtve još traga - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Na groblju u Sremskoj Mitrovici 2002. godine pronađeni su posmrtni ostaci 13 tijela, ukopanih pod oznakama NN. Do 2011. pronađeno je i sahranjeno 18 stradalih, a četvero se još vode kao nestali.

Nakon što su uhapšeni početkom decembra ove godine Sud BiH je sedmerici osumnjičenih odredio jednomjesečni pritvor, ali je on nakon nekoliko dana ukinut.

Tužilaštvo BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem 111 svjedoka, među kojima su i očevici otmice i ubistva, od kojih će osam svjedočiti uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem više stotina prikupljenih dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.