Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, u okviru širokog i sistematičnog napada VRS, policije i paravojnih jedinica, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

- Optuženi Novović, tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je sudjelovao nakon toga u ubistvu jednog civila starije životne dobi, te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti. Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u općini Foča, u ljeto 1992. godine - navode iz Tužilaštva BiH.

Optuženi Pjano tereti se da je  u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine, sudjelovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju grupe od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno sa drugim osobama, lično i izravno, pucajući iz vatrenog oružja, sudjelovao u ubistvu šest osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinitelji zločina u kuću ubacili bombu a zatim kuću zapalili, zajedno sa leševima ubijenih civila.

- Grupu od 11 civila, zajedno sa još dva civila, počinitelji su transportirali kamionom i odveli u zatočenje na području Foče, te su nakon toga protjerani na područje Trnova. Također , optuženi Pjano tereti se da je, u augustu 1992. godine,  uz prijetnju oružjem, opljačkao ženu bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu porodičnog zlatnog nakita, kao i da je nečovječno postupao prema jednom zarobljenom civilu bošnjačke nacionalnosti - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete za krivično djelo zločina protiv čovječnosti. Navode optužnice, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.