Visoki oficiri OSBiH bili su prisutni i sinoć na svečanoj akademiji u dvorani Borik.

Pored Kneževića i Ilića, svečani defile danas su pratili i brigadir Milorad Krajšumović komandant 3. Pješadijskog puka (RS) i brigadir Zoran Dunović, zamjenik komandanta Komande podrške Oružanih snaga BiH za operacije.
 
I tako već petu godinu, iako je u Zakonu o odbrani BiH jasno precizirano da se "Oružane snage ne mogu koristiti u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka", te da su "pripadnici Oružanih snaga, uključujući i generale, neutralni u političkim pitanjima", srpski generali Oružanih snaga BiH i nižerangirani oficiri prisustvuju ovom isključivo političkom skupu i neustavnom događaju. 

U januaru 2017. godine tadašnja generalica NATO-a u BiH Giselle Wilz upozorila je pismom bivšu ministricu odbrane Marinu Pendeš, da bi učešće bilo kog pripadnika OSBiH u bilo kojem dijelu programa "Dana Republike Srpske" 9. januara predstavljalo kršenje Zakona o odbrani te da bi te osobe podlijegale disciplinskim mjerama, uključujući i otpust iz vojne službe kao i da bi se njihovi postupci mogli razmatrati i u kontekstu Aneksa 1A Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Generalica Wilz skrenula je tada pažnju na član 49. Zakona o odbrani BiH koji glasi: 

- Od vojnih lica očekuje se da podržavaju provođenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Aktivnosti protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i opstrukcija smatraju se osnovom za smjenu s dužnosti. 

VEZANI TEKST - Neustavni 9. januar i srpski generali OSBiH na proslavi: Istraga se provodi, da li će završiti kao i 2017?

I pored upozorenja NATO Štaba, na svečanosti održanoj 9. januara 2017. godine u dvorani Borik učestvovali su svi srpski generali iz OSBiH. U Ministarstvu odbrane BiH vođene su svaki put od tada interne istrage, ali nikada niko nije sankcionisan bilo disciplinski bilo da je smijenjen sa dužnosti. 

Kako generali, tako i zamjenik ministra odbrane BiH Okolić rade po svome. 

U februaru 2020. godine, generalmajor Knežević, drugi čovjek po hijerarhiji u OSBiH, a prvi među srpskim oficirima, prisustvovao je političkom skupu koji je u Istočnom Sarajevu održan na inicijativu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Od 2017. godine pa do danas, jedino što se desilo jeste da su Knežević i ostali spski oficiri napredovali u službi i dobili veće činove. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ocijenio je u novembru 2015. godine neustavnim dio Zakona o praznicima Republike Srpske, te naložio Narodnoj skupštini tog bh. entiteta da izmijeni sporne odredbe, za što su imali rok od pola godine. U septembru 2016. godine, Dodik je organizirao i neustavni referendum o Danu RS-a, koji je kao i sva neustavna obilježavanja 9. januara prošao bez bilo kakvih sankcija za organizatore. 

Ustavni sud BiH je i u martu 2019. godine donio drugi put odluku da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a neustavno.