open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika SDA
Osmanović: Ako se blokade nastave, očekujemo reakciju OHR-a
Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović kazao je danas da će se sredinom septembra održati sjednica tog doma te da će na njoj biti razmatran Prijedlog budžeta bh. institucija za ovu godinu.
01.09.2021. u 13:41
get url
text
Adil Osmanović

Predstavnici klubova stranaka koje dolaze iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu danas prisustvovali sastanku na kojem se trebao dogovoriti dalje funkcioniranje tog najvišeg zakonodavnog tijela u zemlji.

- Očekivali smo da će danas doći i iznijeti svoje mišljenje, ali to se nije dogodilo. Dogovorili smo danas da sjednica bude zakazana za 16. ili 21. septembra te da se razmatraju sve pristigle dokumente uključujući i budžet - dodao je Osmanović.

Kazao je i da dolazak člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na jučerašnju sjednicu Predsjedništva BiH kada nije usvojena ni jedna tačka dnevnog reda jasno pokazuje da on želi nastaviti s blokadom rada institucija.

- Dejtonski mirovni sporazum, kao i Aneks 10 je na snazi i očekujemo da Ured visokog predstavnika (OHR) povuče potez prema visokim funkcionerima i da budu kažnjeni jer ne rade po Ustavu i zakonima, ako već domaće institucije nemaju odgovor na blokadu - zaključio je Osmanović.

Politički predstavnici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska u državnim institucija odbijaju dolaziti na posao otkako je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.