open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Osmanović: HDZ i SNSD opstruirali održavanje sjednice Zastupničkog doma
Predsjedavajući Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović ocijenio je da su predstavnici HDZ-a u stalnom kontaktu sa SNSD-om, te da su pokušali danas opstruirati održavanje sjednice Zastupničkog doma.
14.12.2021. u 15:32
get url
text

Kaže da Klub SDA smatra da Predstavnički dom treba raditi zbog čega su podsjetili sve izabrane poslanike da je jedino mjesto Predstavnički dom gdje je potrebno raspravljati o svim problemima i tražiti rješenja.

- Blokada je najgore moguće rješenje koje mi ne možemo i ne smijemo prihvatiti - dodao je Osmanović.

Budući da na današnjoj sjednici Proširenog kolegija nije usvojen dnevni red za sjednicu Zastupničkog doma, Osmanović je kazao da je takav ishod situacije jer na sjednici nije bilo kvoruma za odlučivanje.

- Nakon što su zastupnici HDZ-a Borjana Krišto i Nikola Lovrenović napustili sjednicu Proširenog kolegija pristupili smo glasanju na samoj sjednici doma. Vidjeli smo da smo imali opću većinu za usvajanje dnevnog reda, ali nismo imali entitetsku većinu što podrazumijeva da treba održati drugi krug glasanja kada se sazove naredna sjednica - pojasnio je Osmanović.

On je danas pred novinarima prokomentirao i razgovore o izmjenama Izbornog zakona, podsjećajući da se predsjednik SDA Bakir Izetbegović odazivao svim razgovorima koji su organizirani, a posebno onima koje su organizirali predstavnici međunarodne zajednice.

- Ovog puta ćemo tako učiniti. Tragamo za rješenjima, ali rješenja koja će biti u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i očekujemo da se na tom tragu i preporukama koje daje Venecijanska komisija iznađe rješenje o pitanju izmjena Izbornog zakona. Sve ispod toga neprihvatljivo je za SDA - istakao je Osmanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.