Sevlid Hurtić (BH Zeleni) je kandidat Pokreta za državu za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH u Vijeću ministara BiH.

Na pitanje čiji je on zapravo kandidat, s obzirom na to da je danas ranije ze Faktor tvrdio da su te informacije spekulacije, a nakon toga SNSD saopštio njegovo ime, Hurtić je istakao da je on kandidat Pokreta za državu.

- Nakon toliko turbulencija, razgovora i priča, delegacija iz Sarajeva je došla da razgovara sa Pokretom za državu i odlučili smo da uđemo u državnu vlast i da imamo ministra u Vijeću ministara BiH – rekao je Hurtić.

Iz Pokreta za državu nisu mogli precizirati šta će se dalje dešavati sa pozicijom ministra trgovine i turizma u Vladi RS, gdje je bio imenovan Hurtić, kao ni da li će SDA ostati u sastavu ovog pokreta.

- Još se niko nije pismeno izjasnio da izlazi iz Pokreta za državu – dodao je Hurtić.

Mirsad Duratović je kazao da će u narednim danima Pokret za državu dogovoriti sa premijerom RS "kompenzaciju" oko učešča u izvršnoj vlasti u RS.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković je u Banjoj Luci kazao da se Vijeće ministara uspostavlja u drugačijem ambijetnu i okruženju i sa pokušajem da se u BiH dese pozitivne promjene te da se o BiH ne govori samo u kontekstu konflikta, nego da se ljudima pruži nada i konkretni projekti.

- Ovo je još jedna potvrda da se kompromis isplati i da daje rezultate. Ovo je naš koalicioni dogovor sa SNSD-om da se četvrti ministar iz RS dogovori i da se oko njega nađe zajednički interes. Pokret za državu je dio vladajuće strukture i došli smo do imena Sevlida Hurtića za kojeg mislimo da je i personalno dobro rješenje. Zahvaljujem se i SNSD-u i predsjedniku Dodiku na razumijevanju i spremnosti na kompromis – kazao je Konaković.

Dodao je da nema nijedno kadrovsko rješenje oko kojeg se svi apsolutno slažu, ali da će se kapaciteti pokazati dobrim radom ili neće.

- To će se moći mjeriti kada ova priča zaživi, ali joj treba dati šansu – istakao je.

Upitan da li će večeras u Banjoj Luci "otići na košarkašku utakmicu ili u destileriju", Konaković se nasmijao i kazao da će nakon sastanka na "uspavljivanje kćerke čija mama radi treću smjenu".

- Do 23 sata moram biti u Sarajevu. Vrlo rado ću opet doći da gledam utakmice bh. kluba Igokea za koji navijam kada igra protiv Makedonaca, Hrvata… To je moj bh. tim. Doći ću rado u svoju Banju Luku kada god me okolnosti navedu. U destileriju neću. Večeras – rekao je.

Upitan da li su proslava 9. jaunara ili Zakon o nepokretnoj imovini RS poljuljali odnose unutar koalicije, Konaković je kazao da je stavove o ova dva pitanja rekao jasno.

- Očekujemo da ćemo 1. marta imati drugu stranu koja se sa tim takođe ne slaže. Ako nam fokus bude oko stvari oko kojih se ne slažemo, političari će dobijati visoke plate i iz ugodnih vikendica slati poruke. Mi smo se opredijelili za drugačiju politiku. Isplati se da trpimo kritike i izgubimo poene, ako će građani doživjeti bilo kakve pomake – rekao je Konaković.