open-navfaktor-logo
search
Ispred Vlade FBiH
Osobe s invaliditetom na protestima poručile: S poteškoćama se možemo nositi, ali s nepravdom ne
Protest "Borba za unapređenje položaja i jednakosti prava osoba sa invaliditetom" održan je danas u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, a organizator je Unija osoba i organizacija osoba s invaliditetom u FBiH.
03.12.2022. u 13:29
get url
text

Skup je počeo u minut do dvanaest, čime su demonstranti uputili simboličnu poruku da nema više prostora za odlaganje donošenja kvalitetnih rješenja za tu kategoriju stanovništva.

S protesta su poručili: "I mi smo ljudi!" te "S poteškoćama se možemo nositi, ali s nepravdom ne".

Protest se održava na Međunarodni dan osoba s invaliditetom, a organizatori su kazali da se taj dan obilježava u svijetu od 1992. godine.

Iz Ujedinjenih nacija su pri usvajanju tog datuma naveli da je svrha Međunarodnog dana osoba s invaliditetom osvijestiti stanovništvo s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava te kategorije ljudi u društvu.

Organizatori današnjeg protesta su rekli da u BiH imaju i jedan drugi cilj, a to je osvijestiti i natjerati vlasti da sistemski i kroz zakone rješavaju probleme osoba s invaliditetom.

- Godinama nismo u ravnopravnom položaju s drugim građanima. Ovim putem smo se odlučili na drugu taktiku. Možda i onu najtežu, izlazak na ulicu. Naravno, po ovakvoj zimi smo primorani pojasniti o čemu se radi. Osobe s invaliditetom, a posebno one s neratnim invaliditetom su zaista u diskriminirajućem položaju, što nas stavlja u građane drugog i trećeg reda. To više ne možemo dozvoliti. Ja vas molim da nastavimo ovu borbu za bolja i jednaka prava - poručili su organizatori protesta.

VEZANI TEKST - Osobe sa invaliditetom 3. decembra protestuju ispred Vlade FBiH zbog diskriminatornog nacrta zakona

Predstavnica Unije osoba i organizacija osoba s invaliditetom u FBiH Lejla Mujan pročitala je ukupno devet zahtjeva koje su organizatori uputili Vladi Federacije BiH.

Među zahtjevima je i hitno povlačenje iz parlamentarne procedure nacrta zakona o jedinstvenim načelima i okviru materijalne podrške lica sa invaliditetom i to zbog neadekvatnih odredbi koje sadrži taj dokument.

Između ostalog, traže i od Vlade FBiH da hitno uđe u pregovore sa Unijom osoba i organizacija osoba s invaliditetom s ciljem izrade novog nacrta zakona.

Traže i isplatu jednokratne pomoći u FBiH za osobe s neratnim invaliditetom iznad 60 posto.

Među zahtjevima je i izrada nacrta zakona o registru djece s poteškoćama u razvoju i registru osoba s neratnim invaliditetom i objavi registra tokom naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.